Cytat:
Zamieszczone przez sid
nie moge, ale z was "lustrzankowi" malkontenci :P
Kompleksy jakies? :p
Cytat:
Po pierwsze dlaczego aparat ma nie wykryc, ze jest ciemniej? Jak zakladam polar tez wykrywa, ze jest ciemniej... po drugie ciemniej sie nie zrobi, a jezeli nawet to napewno nie do 5.6 (stawiam na to, ze max 3.2).
Wytlumacze ci... mialem G3 i do niego TC 2x - aparat owszem, wykrywal ze jest ciemniej ale tylko poprzez odpowiednia zmiane nastawow ekspozycji, jednak nadal pozwalal na nastawienie maksymalnie otwartej przyslony. W 10D/20D jak zaloze extender 1.4x i szklo 2.8 to aparat pokazuje maksymalna mozliwa przyslone 4 a nie 2.8 - inaczej niz w kompaktach, dlatego glosno sie nad tym zastanawiam.
A co do ciemniej to nie masz racji - extender czy telekonwerter zabieraja proporcjonalna ilosc swiatla do swojej 'krotnosci' ... 1.4x i okolice - okolo 1EV (a nie do f2.8 dodajesz 1.4 :roll: ), 2x i okolice - ok 2EV.
Cytat:
Co do ostrosci - masz na mysli Vitez oczywiscie pogorszenie jej samej w sobie prze tele konwerter? Otuz i tu nie masz racji, widzialem strony testowe...
Otoz mam racje, ale kazdy to inaczej widzi. Ty "widziales strony testowe" , a ja wlasnie mam w torbie dobre szkla, extendera 1.4x i extendera 2x do testow . I ja akurat widze wyrazna roznice w jakosci gdy zrobie zdjecie szklem bez extendera, z 1.4x a z 2x to juz najgorzej wychodzi (i to nie tablic testowych). Ty tej roznicy nie musisz widziec ale to wcale nie znaczy ze ci co widza ta roznice nie maja racji :p . A zwroce ci uwage ze extendery do obiektywow sa nieco drozsze i nieco lepiej wykonane niz telekonwertery do kompaktow, stad moja uwaga o spadku jakosci, ze jesli w extenderach ze szklami lustrzankowymi ja widac, to tym abrdziej spadek jakosci bedzie widac w telekonwerterach do kompaktow (i u mnie w G3 + Kenko 2x bylo widac spadek jakosci) - choc owszem, dla jednych bedzie on mniej zauwazalny niz dla innych.
Cytat:
Co do jakosci obiektywu - wszyscy ktozy juz od lat przywykli do lustrzanek i ich extra wysrubowanych i kosmicznie drogich obiektywow maja maniere ocenia wszystkiego co nie lustrzankowe i majace ogniskowa dluzsza niz x4 oceniac jako "rewelacyjne ;)"... panowie, jak nie przetestowaliscie to nie rozglaszajcie niesprawdzonych opni nawet jezeli to wg. was "wbrew prawom fizyki".
Mam nadzieje ze to nie do mnie, bo ja do lustrzanki przywykam ledwie dwa lata niecale, a wczesniej ponad rok mialem Canona G3 (rowniez z telekonwerterem) i co nieco go sobie testowalem, wiec twoj zarzut o niesprawdzone opinie uwazam za nieuzasadniony (jesli jest wobec mnie).
Cytat:
Sam mam lustrzanke nie jedna, zreszta miedzy innymi Cnona 30, ale jej ideologi nie przenosze na kompakty i tyle, bo to niedobra maniera.
A znasz roznice pomiedzy ideologia a optyka?