Większą liczbę [mm] dzielisz przez mniejszą [mm] i masz. W stałkach "większa"/"mniejsza" zawsze = 1.
Pozdrawiam
Jacek.
Wersja do druku
Więc stałka 200mm ma 'zoom' 200 razy? 2 razy? czy 20?Cytat:
W stałkach "większa"/"mniejsza" zawsze = 1.
50/1.8 bedzie ok, ja jestem z tego szkielka bardzo zadowolony (nawt bardziej od tamronika 17-50/2.8)
a oto jego mozliwosci na koncertach click (92% fot to ten obiektyw i wszystko na manual'u poza AF)
moze sie sprawdzic ale musisz byc tak maks 8-9m od sceny
Hmmm... więc co jest takiego ekstra w stałkach?Cytat:
1x
Bo pewien Pan na tym forum ma 'teleskop' 800mm...
Yenox - zanim kupisz cokolwiek, zobacz na ile akceptowalne dla Ciebie efekty osiagniesz robiac niedoswietlone (zbyt krotki czas) zdjecia w RAW'ie, a nastepnie programowo korygujac im ekspozycje.
co do zoom'u w obiektywie to nie wiem czy chodzi ci dokładnie o to czy krotnośc przybliżenia obiektywu (czyli niby ten zoom w kompaktach) bo jak kompakt ma 10x zoom tzn ze ma przybliżenie 10 krotne czyli jego ogniskowa na dłuższym końcu wynosi 350mm
także obiektyw 200mm w lustrze ma krotność ok 5.7x czyli przybliżenie.. (kompaktowski zoom)
bo jeśli rozumiemy zoom jako właśńie to przybliżenie to daną ogniskową dzielimy przez wielkośc klatki małego obrazka (35) i otrzymujemy to przybliżenie inaczej krotność (czyli niby ten zoom)
bo rozumiejąc zoom jako długośc obiektywu od "końca" do "początku" to będzie wieksza przez mniejsza ogniskową..
chyba wytłumaczyłem to wmiare sensownie:D
Nie. Kompakt może mieć ogniskową (w przeliczeniu do filmu 35mm) 28-280mm i to też będzie określane mianem zoom 10x. Albo 38-380mm, również zoom 10x
Nie. "Niby ten zoom" otrzymujemy po podzieleniu ogniskowych na długim końcu (większa liczba) przez krótki koniec. Teleobiektyw 70-300 ma zoom= troszkę ponad 4x, ale będzie "przybliżał" lepiej niż 28-280mm który ma zoom 10x
Stałka 200mm, czy 800mm mają zoom 1x, bo tzw. zoom określa ile razy zmienia się ogniskowa (w stałkach się nie zmienia) czyli zakres zmian, a nie tzw. przybliżenie. Jasne, że stałka 800mm będzie lepiej przybliżała (na tym samym rozmiarze matrycy) od 200mm.
Zoom to zakres zmian ogniskowych obiektywu - wyrażony stosunkiem maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej. Stosunek, czyli dzielenie.
Ogniskowa - im dłuższa ogniskowa, tym węższy kąt widzenia, a co za tym idzie większe "przybliżenie".
Zależy to od matrycy: 50mm na małej (fizycznie) matrycy może dać większe przybliżenie od 500mm na matrycy o dużej powierzchni. Dlatego stosuje się ekwiwalent, czyli przeliczenie ogniskowych w stosunku do klatki małoobrazkowej (co odpowiada matrycy o wymiarach 36x24mm) żeby łatwiej było odpowiedzieć na pytanie co bardziej zbliża. Porównywanie "zoom" takiej odpowiedzi nie daje.
Własnie tak rozumieją to producenci sprzetu foto. I to podają na naklejkach kompaktów, czy kamer wideo, tam zoom jest nawet 880x :-) doliczony cyfrowy oczywiście.
Pozdrawiam
Jacek.
no i dokłądnie o to chodziło mi:d tylko ze często amatorzy mylą te pojęcia zoom a przybliżenie i krotnosc wiec próbowałem to pokazac jak napisałem :D