Tutaj tez cos z dlugim czasem (ponoc kolo 50min:p)
Jedeny problem jaki sie pojawia przy takich czasach to padajacy akumulator:mrgreen:
Wersja do druku
Tutaj tez cos z dlugim czasem (ponoc kolo 50min:p)
Jedeny problem jaki sie pojawia przy takich czasach to padajacy akumulator:mrgreen:
niesamowicie to wyglada. padajacy aku hmm jakis grip by sie przydal hehe, a jak ustawic w aparacie czas naswietlania 5 min ?
sniper8 zadęcie jest naprawdę kosa!!!
Padajacy akumulator - potwierdzam. Zdarzylo mi sie niezle wkurzyc, gdy po dlugim oczekiwaniu na mrozie wszystko w aparacie zgaslo :( Nalezy tez wziac poprawke na to, ze gdy mamy wlaczona redukcje szumow przy dlugich czasach, aparat po normalnej ekspozycji zrobi druga, ciemna, z takim samym czasem naswietlania (dark).
W obszarach zamieszkalych niemalym problemem jest tez "zanieczyszczenie" nieba sztucznym swiatlem. Skutecznie zmniejsza kontrast gwiazd na niebie.
Tutaj 1834 sek.
PS. Sniper88, wspaniale zdjecie!
Mam pytanie czy iso zostawiacie na 100 czy czy nieco większe ?dzięki za podpwiedź
a ja mam pytanie jak mierzycie swiatlo w takim wypadku
5 minut, 4 godziny, to chyba juz bardzo mala dziura przeslony, coby za duzo swiatla nie wpadlo, sa na to jakies patenty czy robicie najpierw foto testowe?
Kurcze, piękne te wasze zdjęcia. Tylko pozazdrościć
Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru? :confused: