A ja sie zaczynam odzwyczajac... E-TTL II rulez! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Wersja do druku
A ja sie zaczynam odzwyczajac... E-TTL II rulez! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Dzięki za wyczerpujące lekcje, wasze rady są bardzo logiczne, dzisiaj potrenuję wieczorem fotki z FEL.
Czy jak wcisnę FEL i później robię te wszystkie kolejne czynności, przecisk * cały czas trzymać wciśnięty, czy moge go puścić jak już się * zaświeci w wizjerze. W instrukcji pisze, że trzymać, ale to dla mnie troche nieligiczne.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Jesli w wizjerze widnieje * to znaczy, ze ekspozycja zostala zablokowana - nie musisz juz trzymac przycisku.Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
Dokladnie te same mialem watpliwosci nt FEL, ale nie smialem pytac bo pewnie to juz wszystko bylo choc bedac w pracy regularnie siegam coraz bardziej "w glab" starszych postow :)
W takim razie jakby nie bylo jest to dosyc razacy i niepotrzebnie utrudniajacy obsluge blad w instrukcji.
Mam jeszcze jedna watpliwosc. M in w tym topicu jest mowa iz przy uzyciu FEL mozna uzyc dowolnie wybranego przez nas punktu ostrosci i na nim zablokowac ekspozycje. Jednak tu tez instrukcja mowi troche inaczej i nakazuje nam kadrowac centralnie podczas blokowania. Gdzie lezy prawda ?
Przy okazji napisania pierwszego postu na tym forum pragne serdecznie powitac wszystkich forumowiczow :)
Cytat:
Zamieszczone przez Marfackib
Aż sprawdziłem w wersji angielskiej bo myślałem, że to jakiś błąd w polskim tłumaczeniu i faktycznie... strzelili babola.Cytat:
Zamieszczone przez TommyTheCat
Str. 83
"Hold down <*> button" :roll:
W każdym razie puścić przycisk * jak zaświeci się znaczek * w wizjerze. Macie wówczas 16 s. na wykonanie zdjęcia z zablokowaną ekspozycją.
Dlatego, że przy AEL/FEL aparat przełącza się w skupiony pomiar światła.Cytat:
Zamieszczone przez TommyTheCat
A tu masz taką ładną tablekę, która chyba rozwiewa Twoje wątpliwości.
http://doug.kerr.home.att.net/pumpki...tering_DAK.pdf