Jako początkujący mam dość poważny problem. Robiąc zdjęcia z lampą błyskową 300D + lampa 420 , większość zdjęć w pomieszczeniach wychodzi niedoświetlona. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
Jako początkujący mam dość poważny problem. Robiąc zdjęcia z lampą błyskową 300D + lampa 420 , większość zdjęć w pomieszczeniach wychodzi niedoświetlona. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
Jak masz ustawiony parametr kompensacji blysku (FEC)? na 'zero'? W jakim trybie robisz zdjecia i z jakimi parametrami?
I gdzie celujeszCelowanie w 300D jest najwazniejsze
E-TTL jest scisle powiazany z aktywnym punktem AF. Jesli celujesz w momencie wyzwolenia migawki (konkretnie w momencie przedblysku pomiarowego) na cos bialego to automatycznie bedzie wszystko ciemniejsze na zdjeciu. Biala powierzchnia mocniej odbija swiatlo a aparat dobiera wartosci ze swiatlomierza tak aby to bylo w rzeczywistosci szare a nie sniezno biale. Nie ma pojecia ze to sliczna biala koszula potraktowana jakims acze
Pomaga kompensacja z wasi albo na lampie... czesto nawet do konca na +2... albo FEL na jakas powierzchnie "wzorcowa"... Twarz (nie zawsze) albo kogos ubranego w cos ciemniejszego, jakis mebel, spodnie... cokolwiek... Musisz sie tego nauczyc... Jak nie wyladujesz paru kompletow baterii na powtorki ujecia i nie zapamietasz jak sie sprzet zachowuje w typowych sytuacjach to zapomnij... E-TTL to taka fajna psuja nerwow i na wiekszosci "typowych" ujec bardzo ladnie niedoswietla. FEL na cos typowego to w tym systemie najlepiej potraktowac jako odruch... Szukasz cos typowego... FEL... zlapac ostrosc...przekadrowac... zrobic zdjecie...
...
A co to jest FEL ?
Jak lepiej mieć ustawiony punkt AF, automatycznie czy przykładowo centralnie i mierzyć w coś ciemnego.
Nie wiem także co to FEC i czy wogóle się go ustawia w 420. Zdjęcia próbowałem robić na pełnym automacie oraz na "P" ISO 100. Balans bilei na auto albo na błysk lampą.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ostatnio edytowane przez Marfackib ; 13-04-2005 o 12:06
Wszystko to czego nie wiesz jest w instrukcji body. To są podstawy...Zamieszczone przez Marfackib
FEL = Flash Exposure Lock czyli blokowanie siły błysku dla danej ekspozycji.
FEC = Flash Exposure Compensation czyli regulacja siły błysku o zadaną wartość EV, na plus lub minus.
Zarówno FEL jak i FEC ustawiasz z poziomu body (acha, chyba trzeba mieć wgrany hack bo zapomniałem, że to 300D - niech ktoś ew. poprawi). Przy FEL body wykorzystuje skupiony pomiar światła (partial metering mode). FEL można też użyć z poziomu lampy.
Ostatnio edytowane przez p13ka ; 13-04-2005 o 14:03
taki magiczny przycisk z * (masz go pod kciukiem) - wyzwala blysk pomiarowy. Jak go uzyc juz powinienes wiedzec, KuchateK pieknie Ci to opisalZamieszczone przez Marfackib
lepiej centralnie (o automatycznym zapomnil-to Ty decydujesz co ma byc ostre a nie aparat!)Zamieszczone przez Marfackib
widze, ze bez instrukcji do 300D i 420EX sie nie obejdzie.Zamieszczone przez Marfackib
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 13-04-2005 o 12:46
W/g mojej skromnej wiedzy, ekspozycję sie blokuje w określonych sytuacjach a nie zawsze. Większosć zdjęć powinna być naświetlona prawidłowo przy ustawieniu ekspozycji na zero. Sprawdzę w instrukcji czy w 420 ustawia się FEC, bo na lampie nie ma żadnego przycisku który by do tego służył. W aparacie tez się tego nie ustawia, a tego "haka" nie mam wgranego.
Jak miałem zenita, ustawiałem ręcznie przysłonę w zależności od odległosci, i wszystkie fotki były okej, technika brnie do przodu a problemów co nie miara. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Ostatnio edytowane przez Marfackib ; 13-04-2005 o 14:14
Przeczytaj to: http://photonotes.org/articles/eos-flash/Zamieszczone przez Marfackib
Jeżeli podczas robienia zdjęć z lampą łapiesz ostrość którymś punktem AF a potem przekadrowujesz, to zawsze powinieneś używać FEL. Ja tak robię. Zrezygnowałem z korzystania z pozostałych punktów AF poza centralnym, który jest najczulszy.
Z tego co się orientuję to na poziomie 420EX nie ma możliwości ustawienia FEC dlatego pisałem o ustawianiu w body (300D z wasia).Zamieszczone przez Marfackib
A ja sie zaczynam odzwyczajac... E-TTL II rulez!Zamieszczone przez p13ka
![]()
Mozna sie obyc bez wasi. Tak jak pisza... Punkt centralny i FEL na cos ciemnego...
A dokladnie to ustaw "na sztywno" tylko centralny punkt af. Znajdz w kadrze cos ciemnego w tej samej odleglosci co fotografowane obiekty. Tutaj cwiczenie i ocena na oko najlepsza. Pocwicz na meblach w domu, rozne typy ubran na wieszaku czy fotelu, zona/dziewczyna/kolega... Cokolwiek... Praktyka czyni mistrza. Najedz na ten element, wcisnij FEL, lampa blysnie, w wizjerze jest taka gwiazdka... Masz juz pomiar blysku. Potem przekadrowywujesz centralnym punktem na to co chcesz ostre, np. na twarz ofiary, wciskasz do polowy, masz ostrosc... Przekadrowywujesz do finalnego ustawienia wszystkiego w kadrze, wciskasz do konca, masz zdjecie "idealne". A jesli nie to takie jak sobie sam zrobiles a nie to co automat wyczarowal.
Za pierwszym razem to wyglada kosmicznie i strasznie skomplikowane, dlugo schodzi, mozna sie pomylicJednak po paru kompletach baterii rozladowanych (akumulatory rekomended
) w roznych sytuacjach to sie staje takim odruchem ze mozna za dzieciakami jakimis biegac i robic to w ten sposob
Da sie zdjecia robic w ten sposob w granicach sekundy. Wiecej schodzi z finalnym ustawieniem sie gosci do zdjecia. Samo "mega e-ttl combo" to juz pryszcz
420'stka niestety nie ma zadnej regulacji i wspomagania... Manuala tez nie ma i przyslona nie poszalejesz bo zawsze bedzie e-ttl dobieral swiatlo sobie po swojemu.
FEC to stala kompensacja... Jesli pomiar byl zly to i kompensacja na wiele sie nie zda. FEL to najskuteczniejsza i najszybsza moim zdaniem metoda na zdjecia z lampa. Na poczatku brzmi kosmicznie, ale to tylko kwestia wprawy. Po jakims czasie zobaczysz ze to banal... FEC sie przydaje jesli robisz pomiar np. na biala powierzchnie... Wtedy +2 na stale i na slubie mozna walic po sukience panny mlodej. Sposobow jest duzo... Jak nie pocwiczysz to zapomnij ze to okielznasz i nie bedziesz narzekal. To nie kompakcik niestety... tutaj trzeba troche pokombinowac.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 13-04-2005 o 17:50
...