nawet w kicie kolory sa ok, tylko kontrastu brakuje.
moze za dużo plfoto i przekoloryzowanych zdjęć;)
Wersja do druku
A może wklej jakies przykładowe foty to ktos kto ma 350-tke bedzie sie mógł wypowiedziec czy to normalny objaw czy nie
Mi czasem wyjda z Kit-a takie blade zalezy od dnia, słonca.
Przy stałce juz jest inaczej
Ale powiem tak jak poprzednicy jesli chcesz podkolorowac foty nic prostrzego PS saturation i jak sie tobie zywnie podoba wstawiasz do galeri.
A tak w ogóle jedną z największych zalet luster jest możliwość focenia w RAW'ie i trochę mnie osobiście dziwi robienie zdjęć na .jpg takim aparatem :) To jest zabijanie jego możliwości - lustro pokazuje pazury właśnie w RAW'ie, z tego co mi wiadomo :)
edit.
ad. pmagdalena:
chyba na RAW :)
Miałem kiedyś coś podobnego do tego, co opisał autor tego wątku. Niby zdjęcia były kolorowe, ale te kolory takie przyblakłe, pastelowe. I co się okazało? Otóż jakimś cudem przestawiły mi się ustawienia w menu - może nieświadomie zrobiłem to sam, może ktoś, kto bawił się moim aparatem... Nie wiem, ale jak przeczytałem post markosa30, od razu skojarzyło mi się z tym, co sam przerabiałem.
Drogi markosie30! Czy próbowałeś przestawić parametry w menu? Jeśli nie to spróbuj. Po wejściu do menu, wybierz drugą zakładkę z lewej i zjedź na sam dół do opcji "parameters". Jeśli masz ustawione "Parameter 2", to masz ten sam błąd co ja. Przestaw wtedy na "Parameter 1" i nasycenie kolorów powinno się poprawić. Powodzenia!
PS. Jakbyś miał jakiekolwiek problemy, to w instrukcji aparatu jest to opisane na stronie 63.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi..troche watpliwosci co do moich pytan wyjasnie..Co do obiektywow - uzywalem kitowego i 28-135 is usm i efekt byl taki sam, czyli slabe kolory. Co do ustawen menu, to tez zmienialem co tylko sie dalo, wracalem do ustawien fabrycznych i dalej bez zmian, nawet zmiana kontrastu i nasycenia na maksa nie dala za duzo. W PS nie chce sie bawic, bo chcial bym, zeby zdjecia prosto z aparatu byly bliskie do rzeczywistosci. Dolacze zdjecie to bedziecie sami mogli ocenic o co mi chodzi...
Jak dla mnie wygląda dość naturalnie - choć w tej chwili oglądam na laktoku ;) więc mogę być nieobiektywny.
Tak BTW to zdjęcie jest na mój gust trochę przepalone - widać to choćby po niebie - to też może mieć wpływ na kolory. Do tego widać lekką niebieskawą mgiełkę na dalszym planie.