Mały sampel ode mnie może pomoże w wyborze :)
300mm F8 1/400 - zdjecie skompresowane na potrzeby web'a:
http://members.lycos.co.uk/thunder23/All/70-300IS.jpg
PS: http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=39
Wersja do druku
Mały sampel ode mnie może pomoże w wyborze :)
300mm F8 1/400 - zdjecie skompresowane na potrzeby web'a:
http://members.lycos.co.uk/thunder23/All/70-300IS.jpg
PS: http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=39
Ah juz znalazlem testy 50-500 :) I to na tym forum, cóż za ślepota :)
Thunder: a jak wychodzą makra z tym 70-300 IS z Raynox DCR-250 ?
Robiłem zdjęcia obydwoma. Powiem tyle - kupuj 70-300 IS.
Tez posiadam omawiany obiektyw i razi mnie ze wprowadzasz w blad innych nieprawdziwymi informacjami. W tym obiektywie stabilizacja moze pracowac w 2 trybach. W pierwszym, stabilizowany obraz jest w osi X i Y czyli w pionie i poziomie i tu faktycznie najlepsze wyniki osiagane sa przy scenach statycznych. Jednak w trybie 2-im stabilizowana jest tylko os X. Daje to mozliwosc robienia zdjec w ruchu, szczegolnie sporty motorowe itp (panning). Moze poznaj lepiej swoj sprzet zanim wydasz o nim opinie wprowadzajace innych w blad.
To o czym piszesz to panoramowanie... i to zupelnie inna bajka... chyba ze bede panoramowal ksiedza pomykajacego chyżo po kościele....
ok ok byc moze niebyt jasno sie wyrazilem....
wyobraz sobie sytuacje ze focisz slub w kosciele, albo zasuwasz po starowce w nocy... tu ci zaden IS nie pomoze....
jeli bedziesz chcial miec ostre tlo a ten hipotetyczny ksiadz w kosciele czy babcia na starowce bedzie machal reka .. klapa
jak bedziesz tak jak lubisz mu za ta reka obiektywem latal... IS Ci ja pieknie ustabilizuje ale za to tlo Ci sie rozjedzie....
i o to wlasnie mi chodzilo....
jesli zejdziesz z czasami powyzej pewnej granicy... 1/60, 1/30, 1/15 zaleznie od okolicznosci... zaden IS nie pomoze W OKRESLONYCH OKOLICZNOSCIACH OCZYWISCIE O KTORYCH NAPISALEM WCZESNIEJ
a teraz uwaga na temat Twojej wypowiedzi.....
zamiast spokojnie powiedziec ze nie mam racji, albo ze o czyms nie wpomnialem... albo ze chyba sie myle .. albo ze Twoim zdaniem nie znam sprzetu ktory mam.... Ty musiales walnoć jakis uszczypliwy tekst....
i to jest wlasnie mentalnosc wiekszosci ludzi wypowiadajacych sie na wiekszosci for(ów?) dyskusyjnych.... zbluzgac przeciwnika a potem zastanowic sie o co mu chodzilo....
eh wczesna godzina a mi sie na dygresje zebralo.... wracam do focenia wschodu slonca :P
Nie twierdze ze IS to lekarstwo na wszystko, nie ma rozwiazan idealnych ale nie wspomniales o tej, jak ze waznej zalecie tego szkla czyli mozliwosci wylaczenia stabilizacji w poziomie, tego nie maja zadne stabilizacje wbudowane w aparaty. Co do zdjec w kosciele. Zadko spotyka sie ksiedza tanczacego breakdance czyli cala postac jest w ruchu, scene w kosciele to w zasadzie sceny statyczne wiec to chyba zly przyklad. Nawet jak Pan Mlody poruszy lapka to nada to scenie dynamizmu ale reszta postaci pozostanie ostra. Jeszcze jednen Twoj przyklad z babcia na starowce. Mamy sytuacje gdy wysportowana babcia macha niestrudzenie w trudnych warunkach oswietleniowych. Mamy dwoch fotografow z obiektywem z IS i bez IS. Ogniskowa powiedzmy 150mm czyli po cropie 240mm. Teraz powiedz mi ktory z tych fotografow bedzie mogl sie pochwalic poprawnym zdjeciem?(celowo nie pisze ostrym) I na koniec, nie widze w mojej wypowiedzi nadmiaru uszczypliwosci, zwrocilem Ci tylko delikatnie uwage bys poznal lepiej sprzet ktorym sie poslugujesz zanim bedziesz wydawal opinie na jego temat, tym bardziej ze takie informacje zostaja na dlugo w sieci. Czytajac to forum czesto spotykam sie z opiniami na temat jakiegos sprzetu osob ktore nawet nie posiadaly go w reku i to wlasnie mnie irytuje. Mam nadziej ze nie masz do mnie zalu.
chodzi mi o to ze jesli kolega bedzie robil zdjecie w ciemnym miejscu
to IS mu nie zniweluje machania raczka babci na przystanku autobusowym....
babcia bedzie ok, a rczka nie...... rozmiesz ?
i nie wspominalem nic o zamierzonym dzialaniu, celu , planie artysty.....
gdy bedzie chcial rozmazac babcie specjalnie to zrobi to.....
ja pisalem o tym czego NIE ZROBI obiektywem z IS.....
i tylko o to mi chodzilo.... i o nic wiecej..... a Ty z tego jakies wniski wyciagnales o mojej znajomosci tego szkla.... ciekawe na jakiej podstawie
nie mam do Ciebie zalu.... mam do siebie ze sie w ogole odzywalem :/ czasami nie warto
Przychodzi mi na mysl taka historia z Bolkiem tjaktojem i trzema kolami, niby to samo ale brzmi inaczej. Mysle ze warto dyskutowac i wymianiac poglady a nie warto sie zniechecac do dyskusji z byle powodu.