Co jak co ja jako (kształcący się :idea: ) elektryk być może będę ganiał od słupa do słupa, a tak na razie to na robalach trenuję.
A co do reporterki to jak będę miał chwile czasu pomiędzy egzaminami to pokaże coś z Igrów (juwenalii) :mrgreen:
Wersja do druku
Co jak co ja jako (kształcący się :idea: ) elektryk być może będę ganiał od słupa do słupa, a tak na razie to na robalach trenuję.
A co do reporterki to jak będę miał chwile czasu pomiędzy egzaminami to pokaże coś z Igrów (juwenalii) :mrgreen:
Mow za siebie, ja umiem siedziec przy komputerze i mam tyle sily woli by dbac o pozycje 8)Cytat:
Zamieszczone przez mroczny
A po krzakach się nie chce biegać, leniwa bestia :twisted:Cytat:
Mow za siebie, ja umiem siedziec przy komputerze i mam tyle sily woli by dbac o pozycje
Polecam http://www.stopa.cso.pl/
super strona
- ma facet glowe do takich wynalazkow!
Pytanie bylo o makro, a jako że moderator nie zna sie na makro, to przechwala sie swoimi osiagnieciami w "reporterce snajperskiej". Proponuje moderatorowi usunac wszekie posty [OT] z tego watku i nie robic bez celu zamieszania, dziekuje, dobranoc :D
Czacha: zeby jeszcze bylo czym..
ROTFL
...faktycznie superstrona a jakbym zobaczył gościa z takim zestawem na łące albo w lesie to mocno bym się zdziwił :-)Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Jestem ciekaw jednej rzeczy. Jaką skalę odwzorowania dawało jego drugie połączenie czyli obiektyw Cosina 100/3,5 (1:1) z pierścieniami Soligora (widziałem 3 czyli 66mm).
Swoja drogą to na tym przykładzie widać jak małymi (a może większymi) kroczkami doszedł do profesjonalnego zestawu. Z tego co wiem to odwzorowanie 7,5:1 to nieźle...
Znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Cosina/Soligor z założoną soczewką i pierścieniami daje odwzorowanie 1,8:1, z samymi pierścieniami 1,18:1.
Dla przykładu Sigma 50/2.8 EX z pierścieniami da 2,4:1 (10:15 mm)
rzuć okiem na http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1029097. jest tam moj kumpel z podobnym sprzetem (moim :D )
OK. To jeszcze jedo pytanie do speców od macro. Czy prawdą jest że crop w cyfrówce zwiększa skalę odwzorowanie? Gdzieś spotkałem takie stwierdzenie i się zapytuję o opinię.
A jak się liczy tą skale odwzorowania? Jak rozumiem, chodzi o rozmiar obrazu na kliszy/matrycy do rozmiaru obiektu, więc crop jest bez znaczenia. Ale efektywnie na odbitkach robal jest 1.6 raza większy ;)