Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Czym jest makro?

tomice
    Guest

Domyślnie Czym jest makro?

Mam EOSa 300 (lustrzanka analogowa) i nurtuje mnie pytanie o fotografie MAKRO?
    Czym jest i czy należy używać specjalnych obiektywów?
    Jakie są techniki?
    I wszelkie inne wskazówki.

Dzieki, pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zacznij od tego: http://www.fotografia-przyrodnicza.a...rady/index.php
    ...o ile oczywiscie masz jakies pojecie o technice wogole: ogniskowa, przyslona itp itd
    Pozdrawiam,
    W@ters

tomice
    Guest

Domyślnie

Dzieki. Mam takie pojecie, ale chcialbym jakies zwykle opinie, nie tylko wzorki...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale chcialbym jakies zwykle opinie, nie tylko wzorki...
    Ogólnie rzecz biorąc makrofotografia zajmuje się obieniem zdjęć z bliskich odległości (50cm > ...) i polega na oddawaniu szczegółów obietkuu zainteresowania aż do bólu. :wink: Do makrofotografi dostępne są soczewki wkręcane na obiektyw o wartościach od 0,5 dioptrii aż po 10 dioptri <można je łączyć co daje efekt kumulacji ogniskowej>, mieszki z soczewkami lub tzw. nakładki na obiektywy <plus rozwiązania to to, że można używać przy wielu aparatach o różnych średnicach obiektywu, gdyż mają specjalne mocowanie głównie Raynox>. Dla chcących oczywiście pozostają lupy i lornetki do przykłądania do obiektywu.
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

PiT
    Guest

Domyślnie

odkad mam obiektyw Makro to wiem juz czym ono jest: to kawal ciezkiej roboty...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy należy używać specjalnych obiektywów?
    Moim skromnym zdaniem najwygodniej używać obiektywów zaprojektowanych do makrofotografii. Rewelacyjna jest Sigma 180 f/3.5 APO Macro IF HSM (sam z powodzeniem i dużym zadowoleniem jej używam).
    Jakie są techniki?
    Zalecane są duże wartości przysłony tak aby duża GO oddała max. ilość szczegółów ale wtedy spada szybkość migawki. Przy zdjęciach z ręki w 10D stosuję min. czułość ISO 400, również 800 a nawet 1600 (do ew. odszumienia) + ew. korekta ekspozycji na -1. AF właściwie nieprzydatny. Ja ostrzę ręcznie. Rewelacyjny dodatek to pierścieniowa lampa błyskowa (np. MR-14EX).
    Do "drobiazgów" nieruchomych - statyw i wężyk.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

odkad mam obiektyw Makro to wiem juz czym ono jest: to kawal ciezkiej roboty...
    Ostatnio jak ganiałem za jednym robalem, to w końcu chciałem go szpilką do liścia przyczepić żeby się nie ruszał ... co jak co zwiał skubany

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ostatnio jak ganiałem za jednym robalem, to w końcu chciałem go szpilką do liścia przyczepić żeby się nie ruszał ... co jak co zwiał skubany
    Co jak co, ale jak mnie by ktoś z takim tubusem sigmy gonił to też bym spitalał równo. Trzeba się było zaczaić
    I AM THE FIRST ONE !!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I dlatego wole reporterke snajperska z teleobiektywem uprawiac niz ganiac schylony od krzaczka do krzaczka 8)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

niz ganiac schylony od krzaczka do krzaczka
    Te informatyk, o plecki się nie dba, przed kompem dużo siedzi w nieergonomicznej pozycji, nie dobrze, firma cię musi posłać na szkolenie BHP dla wykonujących pracę siedzącą. Bo wiesz, niekoniecznie pod tym kszaczkiem możesz z robalem wylądować <dowolna interpetacja>
    I AM THE FIRST ONE !!!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów