28-105, zrobione 5 minut temu, słabe światło, pochmurny dzień w pomieszczeniu F4,5, iso 400.
F 7,1, iso 200, 105mm
Wersja do druku
troche nieostre te zdjecia zwalszca to 1
zgadzam się, ciemno było. O bokeh chodziło.
aha , no to luzik :-D
Jednorodne tło jest łatwo rozmyć. Spróbuj czegoś takiego przy tle, które jest bardziej zróżnicowane i lepiej oświetlone.
Nigdzie nie napisałem, że 1.8 nie da się zrobić dobrego zdjęcia, tylko że często bokeh jest paskudny. Jeśli nie wiesz jeszcze o tym, to czeka Cię niemiła niespodzianka.
co do cen to polecasz sprawdzać na skąpcach itp... od 359 pln a co do opini ze nie warto kupić używanego to się niezgodze... jełsi kupisz od kogoś kto dba o sprzęt a to widac to mozesz go używac długo a używany mozńa trafic nawet od 200 pln. a bokeh to od warunków zalezy - to co kolega pokazuje podejrzewam ze na 50mm 1.4 lub na 85 mm tez nie wypadło by dużo lepiej... (choć moge sie mylić:D)
Ale tak jak napisali poprzednicy na dobry początek idealna jest 50mm f1.8
Przez długi czas 50/1.8 było moim podstawowym szkłem. Przymknięty do 4 jest bardziej ostry niż zoomy eLki. 1.8 dla mnie bezużyteczne (mydło) 2.8 jak cię mogę. Do portretów i zdjęć dzieci idealne szkło (za te pieniądze). Jakość mechaniczna i budowa jest jaka jest, ale efekt końcowy po przymknięciu rewelacja. Polecam jako pierwsze i podstawowe szkiełko.
...fotograf od tego ma nogi żeby sobie pochodzić i dobre tło do rozmazania znaleźć , dobranie tła jest tak samo ważne jak ustawienie modela :)
nie twierdze że nie masz racji, ale fakt że bokeh w 1.8 jest może bardziej wymagający nie dyskwalifikuje tego szkła, koleżanka pytała o wariant budżetowy, a 50/1.8 takim właśnie jest ...
pozdrawiam
kit + ef50/1,8 , na początek nie powinno Ci nic do szczęścia brakować... jeśli masz ograniczone środki to jedyne rozwiązanie. Wbrew temu, co piszą niektórzy, tym zestawem możesz pokryć większość konwencjonalnych sytuacji zdjęciowych i na początek nie potrzebujesz szkieł z wyższej pólki, te spokojnie dadzą radę :)