U mnie iX4000 siorbie czarnego ile wlezie. Z tym, ze ja drukuje duzo tekstu. Zdjecia w odcienaich szarosci drukarka drukuje z tuszow kolorowych, ale to akurat nie powinno nikogo dziwic.
Wersja do druku
U mnie iX4000 siorbie czarnego ile wlezie. Z tym, ze ja drukuje duzo tekstu. Zdjecia w odcienaich szarosci drukarka drukuje z tuszow kolorowych, ale to akurat nie powinno nikogo dziwic.
ale dlaczego czarny nie jest czarny?
Barth nie odpowie szybko.
Nie widziano go na forum od 2,5 roku. ;)
Posta wykopał rafaljasinski.
Dlaczego czarny nie jest czarny?
Hmmm...oj, będzie się działo....
p.s. A jednak jest spokojnie. :)
Pytanie jest proste, ale odpowiedź niekoniecznie.
Chcąc odpowiedzieć w sposób dokładny, trzeba się co nieco rozpisać o podstawach. Proponuję pogooglać sobie o różnicach między przestrzenią monitora RGB, a przestrzenią drukowalną CMYK.
Tusz czarny CMYKowski czyli K, to tzw. "pure black" i odpowiada to takiemu matowemu grafitowi. Tak się już zmówili spece od druku i tak jest.
Barwy w druku powstają w procesie nakładania jedna na drugą. Podczas druku tekstów drukowanych z dużą szybkością (jak gazety) składowe mogłyby się rozjeżdżać i tworzyć obwódki wokół liter :-D Więc robią to z jednego tuszyku. Jest taniej, szybciej i wystarczająco.
Jest też drugi rodzaj czerni, o który zapewne Ci chodzi, to tzw. "rich black".
Jest symulacją czarnego sRGB i powstaje w wyniku połączenia wszystkich tuszy CMYK (Cyjan, Magenta, Yellow, blacK) i używa się go do wydruku obrazków. Czarny "bogaty" jest czarny.