-
Przede wszystkim to jakość porównuje się na dużych odbitkach albo na monitorze na 100% powiększeniu, w miniaturkach do netu to rzeczywiście może dobrze wyglądać ale na wydruku nie ma szans z lustrzanką nawet gdyby miał ten kompakt wyższą rozdzielczość.
-
Porównanie 1:1 tez jest trochę chore, najważniejszy jest papier a tutaj lustrem zaopatrzonym w 8-12mpix zrobisz naprawdę spore powiększenie, a zdjęcia według mnie bardzo dobre (macro) może Ci którzy uważają je za średnie pokażą własne umiejętności ?? Fakt że to fotka przygotowana na potrzeby www i za dużego formatu się z tego nie da zrobić ale tak czy siak widać że autor potrafi robić macro.
Pzdr.
-
miałem Z10 i makro z niej wychodzi niesamowite - nie wiem czym to jest spowodowane, ale po przejściu w tryb makro aparat rejestruje dużo szczegółów (tzn. więcej niż można by się spodziewać po wielkości matrycy). Robiłem duże odbitki - największą 40x60 cm (Z10 ma 3mpix) - i po drobnych zabiegach drukarskich duże odbitki wyglądają wspaniale. Klientka dla której robiłem 40x60 była wniebowzięta :)
Tak więc makro ten aparat robi niesamowite.
-
Jeśli chodzi o kadry i pomysły na zdjęcia - tego nie da się kupić wraz z zakupem lustrzanki :) jeśli chodzi o jakość przy dużych powiększeniach - nie każdy tego potrzebuje. NIektórzy największą radość czerpią właśnie z umieszczania zdjęć w galeriach www i wszystkim co się z tym wiąże (np. nowe znajomośći). Co do lustrzanek na pewno oprócz ilości szczegółów zdjęcia będą miały lepsze przejścia tonalne i na papierze to wiadać dużo bardziej niż na monitorze. Trzebaby jeszcze dodać, że zdjęcia które zostały tu przytoczone jako przykład mają całkiem niezłą obróbkę (ładnie się prezentują na monitorze) - dlatego ktoś nie znający się za bardzo na rzeczy od razu powie, że to niesamowity sprzęt. Jedno jest pewne - autor ma talent