i gdzie wrazenia :) gdzie kilka efektow pracy ? :)
Wersja do druku
i gdzie wrazenia :) gdzie kilka efektow pracy ? :)
Ja też robię z lampą, tutaj zawsze ostre słońce świeci. Wszystkim fotografom ślubnym życzę słońca, ale za chmurami:wink:
ja ostatnio bez lampy w samo południe w ostrym słońcu i przepalenia sa
1.
2.
Dobrze pracowało mi się w pełnym słońcu z Nikonem D70 i SB800. Jego "wada" - synchro z krótkimi czasami imo jest akurat zaletą. 1/1000s + lampka i efekty bardzo przyjemne. Z Canonem i 580tką różnie mi wychodzi, więcej trzeba główkować, próbować niż przy "żółtku". Nie mniej IMO zasada jedna - jak najwięcej odbijać światło, czy to słoneczne czy z lampki. Odbijać i rozporaszać.
Z lampa czy bez zawsze gdzies bedziesz mial przepal. Bedac na zamku szukalbym zacienionych miejsc i tam robil zdjecia, to najlepsza metoda, szukanie cieni. Moze pod jakims drzewem, zeby stali w cieniu, drugi plan moze byc nasloneczniony, wtedy dopalisz lampa.
Generalnie wszystko opiera sie o to w ktorym miejscu zmierzysz swiatlo i to bez znaczenia w jakim trybie pomiaru.
Panowie dlaczego nikt nie wspomina o temperaturze i kontrastach w pelnym sloncu czyzby wszyscy jechali na automacie? :P
Ja zdecydowanie podpowiadam obnizanie kontrastu i dobranie odpowiedniej saturacji i jesli wyczuliscie swoj elsidi w aparacie rowniez temperature.
Jesli chodzi o dopalanie lampa to warto pocwiczyc na minusie jak kto lubi
-1 lub -1.5 tal przynajmniej IMHO jest najciekawiej :)
a zalacznik zaraz podczepie foteczke ;)
http://www.azfoto.pl/AZFOTO/allegro/IMG_0914.jpg
Tak jak widac na przykladzie ladne tylne swiatelko ladna pani mloda i wszystko samo sie robi :) tylko trzeba patrzec na histogram zeby nie przewalic bo w sloncu wiadomo jak z widocznoscia na wyswietlaczach...
Sugestia uniwersalna - odnosi się do każdego rodzaju zdjęć portretowych, całych postaci, generalnie wszędzie tam, gdzie przydałyby się na niebie chmury... ale jakoś ich nie ma :-D
Nie BLENDA - lecz DYFUZOR - im większy, tym lepiej - np. taki: LINK ... wada? konieczna pomoc asystenta (uchwyt jest bardzo przydatny) - żona nazwała to ustrojstwo "SZTUCZNĄ CHMURKĄ" - coś w tym jest - a sprawdza się rewelacyjnie :)
Temperatura? Kontrast? Saturacja? Wyczucie balansu bieli na LCD? Ocenianie zdjecia na wyswietlaczu aparatu (naswietlenie nie, z histogramem sie zgodze) ?
Na te watpliwosci mam jedna odpowiedz - RAW.
Jedynie co do korekty lampy blyskowej sie zgodze. Cala reszta to jak dla mnie technika robienia w JPG, ktorego od jakichs 4 lat nie uzywam :roll: .
czy to w jpegu czy w rawie im lepsza i poprawna ekspozycja tym mniej roboty przy obrobce materialu....czyzby wszyscy szli na latwizne i robili w rawach myslac ze one wszystko(roz. bledy w ekspozycji) uratuja? piszac o ocenie jakosci na elsidi mialem na mysli jak najlepsze dopasowanie parametrow ktorych ustawienie umozliwia nam sprzet? po co siedziec pol dnia a nawet godzine skoro mozna sobie przyspieszyc robote w trakcie fotografowania .... chyba po to mamy do dyspozycji tyle ustawien do spersonalizowania by z nich kozystac a nie klepac czasami bez sensu rawy....w pogoni za jakoscia ktorej i tak nie odrozni duza czesc robiacych
ale totylkomoje skromne zdanie :mrgreen:
...powiedz mi Vitez czy przy zmianie warunkow oswietleniowych zmieniasz parametr kontrastu? czy lecisz na defaulcie? ...chetnie poznalbym Twoja opinie i podejscie do tego:)