-
Różnice są widoczne na pierwszy rzut oka... Niestety, ale te nowsze konstrukcje dosyć obficie opływają plastikiem... Problem w tym, że poniżej 500-600 zł trudno będzie kupić coś z tego, co mi proponujesz. Ja planowałem wydać na pierwszy obiektyw 200-250 zł... Przez to wybór zawęża się raczej do półki 'plastik fantastik'. Jeśli jestem w błędzie, to proszę o skorgowanie, ale po tygodniowej obserwacji rynku wtórnego takie mam właśnie odczucia. Domyślam się, że wielu z Was uzna to za marnotrawstwo pieniędzy, bo i ja zrobiłbym tak, gdyby ktoś z Was chciał kupić jakiś sprzęt studyjny (mowa o studiu nagraniowym) i rozglądał się po najniższej półce... Czy jednak z tego 'dna' można wyłowić coś, co przez następny rok mogłoby mi posłużyć za obiektyw do 300V?
-
Każdym z wymienionych KIT-ów i zamienników da się fotografować, ale ogólnie rozumiana jakość uzyskiwanych zdjęć będzie pozostawiać co nieco do życzenia, zwłaszcza jeśli chciałbyś uzyskiwane zdjęcia skanować.
28-80/3.5-4.5 USM i 28-70/3.5-4.5 można kupić za pieniądze zbliżone do tych, które planujesz wydać.
http://www.allegro.pl/item182464764_...5_5_6_usm.html
http://www.allegro.pl/item200160899_..._ostrosc_.html
Jeśli jednak zdecydowałbyś się na taniego plastikowca to sugerowałbym któreś z wcieleń 28-80, ten jeszcze jakoś daje rade.
-
Dziękuję jeszcze raz... W takim razie będę musiał trochę zapolować. Może uda się coś wyszperać.
-
Odkopię temat... Przy okacji witam wszystkich na forum Canoniarzy!
Na co dzień korzystam z dobrodziejstw cyfrowego APS-C Pentaxa na poziomie amatorskim, ale zupełnie przypadkowo stałem się posiadaczem analoga 300V z - jak już zdążyłem doczytać - dość kiepskim kitem 28-90/4.0-5.6 II. Od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć spróbowania fotografii na kliszy, nie doczytałem się jednak czy warto doinwestować do tego sprzętu, czy po prostu zapakować przyzwoity film do określonych warunków i zobaczyć co z tego wyjdzie B]
Chciałbym prosić o porady tych, co używają jeszcze tej puszki - jakie (nie)drogie szkła i jakie filmy dają najlepsze efekty z 300V?
-
Osobiście radziłbym, żebyś spróbował zdjęć za pomocą posiadanego sprzętu - nawet tym kitem można zrobić przyzwoite zdjęcia. Inaczej nie będziesz nawet wiedział, do czego potrzebujesz lepszego obiektywu. Ja ostatnio fotografowałem na Fuji Superia 200ASA. Oczywiście jesli chcesz skorzystać z dobrodziejstw fotografii cyfrowej, to trzeba go następnie zeskanować. Trzeba stwierdzić, że pod wieloma względami fotografia na filmie nie stawia tak wielkich wymagań przed sprzętem jak matryca aparatu cyfrowego.
-
300V zbyt wiele funkcji nie posiada, przy Pentaxie K-x z DA*16-50/2.8 wygląda jak zabawka, lekki i taki jakiś odpustowy B) Początkowo - z uwagi na płytszą głębię ostrości - pomyślałem o portrecie, ale trzeba by postarać się o coś jasnego powyżej 135mm. Moje pytanie - czy warto inwestować w tą puszkę?
Z tego co się czyta, najważniejsze jest szkło i film ;-) Czy widać wyraźne różnice w rodzaju użytego filmu? Mam jeszcze ze trzy rolki kodaka 400 kupionego jakieś 7 -10 lat temu, pewnie już się nie nadaje... Z 10 lat do tyłu używałem małpki kodaka z filmami tego producenta, jak wrzuciłem fuji kolory wychodziły jakieś takie blade.
Głupie pytania zadaję, ale w analogach jestem kompletnie zielony.
-
Kup sobei coś pokroju EF 50/1,8 czy EF 35 f/2 i tym rób foty. Ewentualnie zapnij jakieś manualne szkło od M42 ;)