Ja będe cię namawiał na Tamiego 28-75 szkło bardzo dobre a koszt około 1100-1200zł. do tego w zakresie 18-28 masz kita który po domknięciu jest nawet dobry. Co do M42 wszystko fajnie ale nie ta szybkośc:)
Wersja do druku
Ja będe cię namawiał na Tamiego 28-75 szkło bardzo dobre a koszt około 1100-1200zł. do tego w zakresie 18-28 masz kita który po domknięciu jest nawet dobry. Co do M42 wszystko fajnie ale nie ta szybkośc:)
Jak przeżyjesz bez AF to pewnie że warto :) Z dyndalionem też różnie jest.
Wcale tak pewnie nie działa to potwierdzenie w szerokim zakresie przesłon.
Poczytaj, ludzie mieli z tym problemy.
Co do potwierdzenia ostrości to koszt 200zł taki takumar też 200-250zł to ja juz wole kupić 50 1,8 canona.
W ten sposób nie ma co porównywać bo dyndaliona kupujesz raz, powiedz że do samej 50 się nie opłaca ale z czasem jak byś chciał tele czy makro to np masz bardzo dobre szkła Sonar 135 lub Wołne9 makro.
michal.s jak widac po podpisie mam kilka szkiełek m42:) i radze sobie bez potetwierdzenia ostrości dośc fajnie jednak wg mnie sprawny AF jest duzo szybszy.
Ja też używam kilku szkiełek z m42 i tez sobie radze z ostrością ;) Potwierdzenie ostrości czasem by się przydało ale da się przeżyć bez niego.
Jeśli chodzi o AF to uważam że jest to dużo lepsze niż kręcenie pierścieniami na obiektywie, nie należy zapominać że trzeba kręcić nie tylko ostrością ale również i przysłoną :)
M42 to jakiś tam kompromis, dobre szkła za mała kasę, ale wymagają więcej uwagi niż systemowe szkiełka z AF.
Co do małej kasy za M42 to bym się nie zgodził.Wystarczy pośledzić trochę aukcje żeby się przekonać, że handlarze skutecznie podbijają cenę każdego bardziej interesującego szkła.Druga sprawa to fakt, że szkła te w większości nie są już produkowane a zapotrzebowanie na nie wciąż wzrasta wraz z liczbą kupionych przejściówek.A tu już nie trzeba być geniuszem ekonomicznym by odkryć, że wzrastający popyt + stała podaż = wzrost cen. Długo polowalem na tego Takumara 1.4/50 ale niestety cena jego dawno przekroczyła 400zł na allegro. Wkońcu odpuściłem go sobie i kupiłem plastikowego Canona 50/1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Ostrość Ok, bokeh jak dla mnie akceptowalny choć wiem, że co niektórzy narzekają na niego. No i jest AF:)
Dokładnie wystarczy zobaczyć na ceny Sonara 135, 2-3 miesiące temu dosłownie 300-350zł teraz 350-400 szok:/
Spróbuj kupić Sonnara 180 lub 200:)
Poszukajcie sobie na forach internetowych poświęconych M42, tam można kupić szkiełka jeszcze w normalnych cenach :)