Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Coś ala nikonowy kit do D70s ale pod Canona?

Bywalec

Domyślnie Coś ala nikonowy kit do D70s ale pod Canona?

Witam!

W tej chwili mam nikona d70s i kitowy obiektyw DX AF-S 18-70mm 1:3,5-4,5G ED

Obiekty jest dla mnie idealny jeżeli chodzi o ogniskową, ale jest jakiś taki trochę mydlany, znaczy się nie tak ostry jak bym chciał.

Chcę kupić 400D bo nikon mnie powoli denerwuje jeżeli chodzi o np fakt że nie mogę kupić do niego gripa oraz że nie za bardzo pasują szkiełka od m42. Nikona oczywiście będę sprzedawał

No i teraz zastanawiam się czy lepiej kupić na razie ten aparat z kitem (18-55) i dokupywać do tego jakieś inne np m42 czy lepiej kupić coś lepszego jakościowo ale w przedziale około 18-70mm

Jeszcze raz co potrzebuje: obiektyw jaśniejszy niż ten nokkor (około f2 chciał bym mieć) oraz o najlepiej takiej samej ogniskowej - 18-70)

No i oczywiście... w miarę tanio

pozdrawiam
    wiwo

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Jaśniej nie będzie, na szerokim lepiej też nie będzie ale zbliżony zakres to
    kit canona 17-85. Masz USM, masz IS. Po zwrocie z canona cena moim zdaniem
    przystępna. Na początek wystarczy, później kup skarbonkę i zacznij odkładać
    na jasne eLki

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Takie rzeczy to tylko w Erze.

W canonie masz podobne ogniskowe, 17-85 ale nie jest jasny tak jak byś chciał ale ma IS i niby do najgorszych nie należy.
    Ewentualnie zamiennik z Sigmy 17-70 i tu na początku zakresu będziesz miał światło 2,8, ale mogą się przytrafić problemu z AF.

Swoją drogą widziałem kiedyś niemal identyczny post, musisz poszukać na forum.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale w SIGMIE jak trafisz na problem z AF to bez problemu to wyreguluja Ci za friko, mysle, ze to dobry odpowiednik nikonowskiego kit-a bo po regulacji ta sigma naprawde potrafi zadziwic... druga ewentualnosc.. od razu wybrac ten jeden jedyny z paru

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    Jeszcze raz co potrzebuje: obiektyw jaśniejszy niż ten nokkor (około f2 chciał bym mieć) oraz o najlepiej takiej samej ogniskowej - 18-70)

pozdrawiam
    wiwo
    Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Takie rzeczy to tylko w Erze.

....
    no właśnie

a poważnie - to niczego tak jasnego "w miarę tanio" (czytaj porównywalnego cenowo do tego, co masz) w systemie canona nie znajdziesz.... f2.8 np.24-70 to minimum 4300zł...
    pozostaje wybór oferty producentów niezależnych - np. powszechnie chwalony na CB tamron 28-75 - tu możesz więcej poczytać na temat tego szkła: http://canon-board.info/showthread.p...t=tamron+28-75
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 31-05-2007 o 19:00

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    Witam!

W tej chwili mam nikona d70s i kitowy obiektyw DX AF-S 18-70mm 1:3,5-4,5G ED

Obiekty jest dla mnie idealny jeżeli chodzi o ogniskową, ale jest jakiś taki trochę mydlany, znaczy się nie tak ostry jak bym chciał.

Chcę kupić 400D bo nikon mnie powoli denerwuje jeżeli chodzi o np fakt że nie mogę kupić do niego gripa oraz że nie za bardzo pasują szkiełka od m42. Nikona oczywiście będę sprzedawał

No i teraz zastanawiam się czy lepiej kupić na razie ten aparat z kitem (18-55) i dokupywać do tego jakieś inne np m42 czy lepiej kupić coś lepszego jakościowo ale w przedziale około 18-70mm

pozdrawiam
    wiwo

najjasnijszy zoom to na 2,8 sie konczy. ( z niewieloma wyjatkami tokiny, zuiko ..) wiec nie licz na jasnisc 2,0. Poza tym musisz miec swiadomosci ze jasniejsze szkla bede krotsze nawet te optymalizowane pod cropa (efs,dx,dc) np jezeli bedziesz chcial miec stale swiatlo 2,8 to najdluzszy zaskres jaki mozesz miec to chyba bedzie dawala tokina 16-50/2,8 wzglednie cano 17-55/2,8. Ja bede cie namawial na ktoregos z tamronow 17-50 lub 28-75 oba 2,8 - swietna jakosc przy tej cenie. Pozniej bedzie sigma 18-50/2,8 i 17-70 2,8 - 4,5.. co do tokiny to sobie narazie odpusc bo:

1. jeszce jej nie ma
    2. chyba bedzie droszsza
    3. Nic nie wiadomo o jakosci.

Masz jeszce canon 17-85 ktory teraz z powodu promocji jes naprawde tani ale posiada dokladnie te wady ktore wymieniles przy swoim szkle no moze za wyjatkiem ze jest stabilizowany - ja nie polecam.

najlepszy wybor nie zwarzajac na pieniadze to bylby Canon 17-55/2,8 IS
    bo dobry zakres ,jasny ,stabilizowany, dobrze wykonany, ostry, dobry AF tyle ze 4000zl
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

Sigma... tak. Ale jak się przyzwyczaiłeś do AF-S to bzyczenie sigmy będzie
    trochę irytowało...

Bywalec

Domyślnie

w takim razie chyba tymczasem kupię 400D z kitem i do tego m42, bo niestety ale 2000zł za obiektyw to dla mnie trochę dużo, tymbardziej że za sam aparat zapłacę 2400 z kitem

tym kitowym 18-55 da się popstrykać? czy jest może totalnie beznajdziejny?

z m42 chciałem kupić jakiegoś takumara 50 1.4 i coś (jeszcze nie wiem co) koło 200/300mm a może tą drugą pozycję zastąpie jakimś canonem albo tamronem? nie wiem jeszcze, jak będe miał więcej funduszy to będę zbierał

Domyślnie

Polecany i zjadliwy jakościowo zakres kita to 18-35mm. Za około 300zł
    możesz dokupić 50 1.8 canona i będzie git

Bywalec

Domyślnie

no właśnie zastanawiałem się nad albo canon 50 1.8 albo ten takumar, oglądałem sobie ostatnio zdjęcia robione takim takumarem i się zakochałem po prostu za 350 około stoi nowy canon, a za 400 mam takumara i przejściówkę z potwierdzeniem ostrości, a z tego co czytałem na forum m42 to ten takumar jest jakościowo o wiele lepszy od canononiastej i nikoniastej 5-dziesiątki

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów