itu jest u mnie dylemat czy 24-105 czy 17-40
ja u siebie w "mieście" jak robie to coś jest na scenie... i czasami przydaje się to sfocić "ogółem" czyli całość, a czasem przybliżyć na twarz...
czy 24-105 nada się do portretów?
Wersja do druku
itu jest u mnie dylemat czy 24-105 czy 17-40
ja u siebie w "mieście" jak robie to coś jest na scenie... i czasami przydaje się to sfocić "ogółem" czyli całość, a czasem przybliżyć na twarz...
czy 24-105 nada się do portretów?
Z ogniskowych wychodzi na to że się nada, jedyny problem może być ze zbyt duża ostrością jak na portret.
skoro masz Kita to sobie go na razie zostaw i nie pakuj w 17-40 po to zeby dublowac... 24-105 to fajne szklo. Robilem nim portrety i jestem zadowolony. Wiem ze na cropie to sie 40 robi, no ale albo rybka albo.... Przede wszystim zobacz ile bedziesz potrzebowal 17 mm a o ile czesciej dluzszego szkla.
Nie bardzo rozumiem o czym piszesz? ze za ostro? Jesli ktos robi portret obiektywem 100 2.8 Macro czy 90 2.8 macro to sie zgodze. Przy przyslonie 4 na 24-105 nie jest znow az taka zyleta zeby sie tym kroic! Z powodzeniem do portretu!Cytat:
Z ogniskowych wychodzi na to że się nada, jedyny problem może być ze zbyt duża ostrością jak na portret.
Wycofuje wcześniejsze stwierdzenia :)
Ja ci tylko powiem jak to w praktyce bylo - mialem Tamrona 17-50 i Canona 70-200 (ten jeszcze mam) focilem na ogniskowej 20-40 no super ... ale potrzebuje jakiejs 100-130 no to dawaj zmiana szkla... a potem sie okazuje znow potrzebuje zrobic foto na 50.. dawaj znow zmiana szkla na 17-50
Od momentu kiedy mam 24-105 to praktycznie nie zdejmuje go ze swojej puszki. 70-200 czesto mieszka dluzszy okres w szafie. Dlatego zastanow sie bo moze przelkniesz szeroki kat z kita i dostaniesz obiektyw z wiekszym zakresem czesto uzywanych mm..
Z tym portretem niekoniecznie, jest całkiem ok:
inny przykład:
http://www.starz.pl/24_105/24_105_IS_f4_L/IMG_13323.jpg
(uwaga - plik waży 5 Mb).
Co prawda 85/1.8 jest fajniejsze do tego ale to też niezłe..
Jako uniwersalny spacerzoom to szkło jest świetne
Pozdr
Artur
Dokładnie, zobacz sobie jeszcze w swoim archiwum zdjęć jak często korzystasz z ogniskowych poniżej 24mm.
kurczę, ale to jest już 3 kpln a moje 2300 to max niestety
używki też mają swoją cenę...
W!
Bierz 24-105, następnie dołóż UWA np.: tokine 12-24, w międzyczasie sprecyzujesz potrzeby i dobierzesz jakiś jasny stałoogniskowy (A może zacznij używać tych manuali 50 i 135?).
Pzdr!