to jest wołane z rawa czy jpg ??
Wersja do druku
to jest wołane z rawa czy jpg ??
no i co ty chcesz od tego zdjecia ze stateczkiem???
przy pełnej dziurze :)
to że niedoświetlone (moim zdaniem) to nie wina obiektywu
Moim zdaniem, też zdecydowanie niedoświetlone, stąd trudno o ocenę ostrości. Z guzikiem Av trzeba się zaprzyjaźnić, a ostrość oceniać na zdjęciach robionych w lepszych warunkach oświetleniowych.
Zdjęcie jest faktycznie niedoświeltone - moja wina :)
Jak wrócę do domu to wrzucę jeszcze jedną fotkę. Obiecuję, że to już ostatnia ;)
Pozdrawiam
Jak możesz to lepiej połóż gdzieś RAWa. Po jpegach oceniać cokolwiek ciężko bo nie wiadomo co tam napsułeś :)
Żeby móc dobrze ocenić zdjęcie to:
- ze statywu z wężykiem najlepiej z podniesieniem lustra,
- dobrze, prawidłowo naświetlone,
- możliwie dużo szczegółów w całym kadrze - niebieskie niebo nie pomaga w ocenie ostrości w rogach kadru,
- obiekty na zdjęciu w różnych odległościach tak żeby było widać głębię ostrości,
- dobrze zdefiniowany punkt na który ustawiona jest ostrość - kontrastowy i dość duży, żeby nie było wątpliwości na co była ostrość,
O Twoich przykładach koledzy juz prawie wszystko powiedzieli. Dodam jeszcze, że RAWy bezwzględnie wymagają jakiegoś ostrzenia i sporo zależy od tego jak są wywoływane. Można dużo poprawić ale też można dużo popsuć :)
Przy ogniskowej 200 trzeba uważać na czas przy strzałach z ręki, ale napisałeś że było 1/1250 to ok.
Na to już się uczuliłem, staram się aby czasy były możliwe najwyższe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Póki co nie bawiłem się w testy tego szkła ufając w jakość elki. Myślę też, że chyba póki co, póki wyeliminuję błędów organicznych, dam sobie spokój z testowaniem tego szkła. Tak poza tym to szkoda tez sobie psuć nerwy, skoro i tak większość zdjęć mi się z niego podoba.
Ale dziękuję za dobre rady i będę je miał na względzie.
Pozdrawiam serdecznie