Po naciśnięciu * jest błysk, ale nie ten właściwy, a próbny (pomiarowy).
Wersja do druku
No oczywiście...Cytat:
Po naciśnięciu * jest błysk, ale nie ten właściwy, a próbny (pomiarowy).
Tomasz Goliński: Piękne zdjęcia!! Te przyrody, są świetne!!
Sorki jesli niejasno sie wyrazilem. W ogole napisalem cos a nie spojrzalem w EXIF tego zdjecia. Juz sie poprawiam. Z EXIFu wychodzi, ze ustawiles w trybie M czas 1/60s i przyslone f/4.5 . Czas byl zbyt dlugi i to jest najkrotsza odpowiedz na pytanie "co zrobiles zle" (ty zrobiles zle, nie aparat, bo sam ustawiles ten czas w trybie M). Oczywiscie mozna zadac pytanie dlaczego uzyles takich a nie innych nastaw w trybie M ale mniejsza o to.
Teraz mozna sie zastanowic co mogles zrobic aby zdjecie wyszlo dobrze. Moim zdaniem najprostsze rozwiazanie to tryb P z lampa (i pomiar swiatla albo skoncentrowany na oknie albo matrycowy na takim kadrze jak widac na twoim zdjeciu)... czyli korpus sam dopilnuje aby czas nie zszedl ponizej 1/200s (bo z takim najkrotszym czasem "moze pracowac" twoja wbudowana lampa), korpus sam dopilnuje aby przyslona byla odpowiednio przymknieta (tak zeby naswietlenie swiatlem zastanym bylo OK) i korpus sam dopilnuje zeby dobrze naswietlic pierwszy plan lampa (ETTL-II zapewne przepali lampa, wiec w tej sytuacji mozna ustawic korekcje -1EV na lampie).
A moje rozwiazanie byloby tutaj takie: tryb Tv (czas 1/100-1/200s) + pomiar skoncentrowany, pomiar blysku lampy na najblizszej buzi (przycisk *), przekadrowanie i spust migawki. Przyslona sama domknie sie tak zeby naswietlenie swiatlem zastanym bylo OK (bo tryb Tv), ETTL-II chlapnie tak swiatlem zeby pierwsza buzia nie byla przejarana. Nie potrafie jednak ocenic jak w tej konfiguracji wyszloby okno. Ewentualnie: tryb TV (czas 1/100-1/200s)+ pomiar matrycowy, ustawic docelowy kadr i spust migawki... i powinno wyjsc dobrze.
Masz rację z *. Z blokowaniem ekspozycji z półspustem to po prostu nie wiem. Różne body w różnych trybach różnie mają. Czyli z moich opisów zostaje ten z M.
Opis Jatzzeka może zadziałać - pomiar skoncetrowany, jeśli sczyta z okna (przy tym kadrze powinien), zapewni dobrze naświetlone okno. Przy matrycowym wszystko zależy jak elektronika zadziała...
Najlepiej - popróbuj w spokoju, nawet teraz :) Ustaw sobie lampkę, postaw przed nią jakąś książkę i próbuj :)
W tym rozwiązaniu może być problem jeśli zabraknie obiektywowi przysłony. Tryb Tv z lampą może nie zapewnić doświetlenia tła, ew. otworzyć obiektyw na pełną dziurę, czego możemy sobie z wielu oczywistych względów nie życzyć.
Bardziej przewidywalnie byłoby ustawić ekspozycję ręcznie dla światła zastanego na okno, a lampą dopalić twarze z użyciem FEL-a.
Dziękuję Wam serdecznie Wszystkim za podpowiedzi. Bardzo mi one rozjaśniły sprawę!!
Jatzzek dzięki wielkie za wyczerpujący post!!
Mam jeszcze dwie wątpliwości. W trybie P lampa działa z czasem 1/60 więc nie uzyskam czasu 1/200, ale oczywiście aparat domknie przysłonę.
Z tym ustawianiem światła na okno to mam pytanie jak w trybie z lampą zblokować ekspozycję, przekadrować i ustawić ostrość na objekt.
BARDZo Wam jeszcze raz dziękuję!!!
Tryb P z lampą, to działa jak zielony kwadracik - nie masz wpływu na parametry ekspozycji.
Z tym blokowaniem ekspozycji na okno, to można kombinować na różne sposoby, ale najprościej nastawić ekspozycję w trybie M - nie trzeba się spieszyć z robieniem zdjęcia, bo blokada się skończy.
Ja bym próbował dokładnie tak :
- Tryb M - przysłona, powiedzmy f/5.6-8, jeśli ma być spora GO.
- Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i czas dobrany ręcznie na "drabince" z prześwietleniem +1/2-1EV (biała firanka).
- Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.
A ja bym zrobil tak jak Pirx ale uzylbym czasu 1/200s a przyslone dobralbym tak zeby wskaznik ekspozycji ustawil sie na zero (bo w metodzie Pirxa czas moze wyjsc krotszy niz 1/200s, a wtedy z lampa nie wyjdzie), czyli:
- Tryb M - czas 1/200s
- Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i przyslona dobrana ręcznie na "drabince" z prześwietleniem od +1/2 do +1EV (biała firanka).
- Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.
O i teraz to juz musi byc cacy :-)
Dzięki chłopaki!! :)
Mogę się dorzucić z pytaniem??? Czy przy tego typu zdjęciach czyli dość ciemne pomieszczenie ostre słońce za oknem trzeba zawsze dopalić pierwszy plan lampą czy jest jakaś alternatywa. Niekiedy nie ma można robić z lampą. Pytam ponieważ mi tego typu zdjęcia z reguły nie wychodzą za bardzo tzn.pierwszy plan zbyt ciemny reszta ok lub pierwszy plan ok okno przepalone, dopiero zaczynam zabawę więc pytam.Starzy Canonierzy napewno mają jakiś sposób, focę 30D więc dochodzi jeszcze punktowy pomiar, kombinuje kombinuje