Kazda pliszka swoj ogonek chwali... :roll:
Wersja do druku
Kazda pliszka swoj ogonek chwali... :roll:
Chyba nie skapowałeś o co chodzi, chyba że uważasz że jestem posiadaczem wszystkich możliwych rodzajów płytkowych filtrów połówkowych...Cytat:
Zamieszczone przez krecio
Nakręcane połówki są do kitu nie dlatego że akurat ja ich nie mam, tylko dlatego że mają linię podziału po środku i nic z nią nie można zrobić, np. przesunąć...
Aha, i żeby totalnie Ci udowodnić że jesteś w błędzie to powiem że spora część z moich nie-połówkowych filtrów to Hoye właśnie...
To cie pociesze ze to o co pytasz - system mocowania i filtry kwadratowe sa sporo drozsze :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez tomsong
Witam,
Możesz zainwestowac w system COKIN, ale nie jest to tanie.
Tutaj namiary na sklep: http://www.pragmatic.com.pl/sklep/shopping/?id=35
Ja zakupiłem i jestem zadowolony :)
Pozdrawiam
Tomek
Cokin to szmelc. w tej samej cenie mozna dostac polowki Hitecha, ktore pod wzgledem neutralnosci barwnej sa bez porownania lepsze. z Cokina fajne jest tylko to, ze mozna tanio dostac w miare przyzwoite uchwyty.
to tyle jesli chodzi o szare polowki. jesli chodzi o kolorowe, to z powodzeniem obywam sie z PPL-em / ArsColandi (jesli mnie oko nie myli, to to samo pod inna nazwa). przt 45zl za sztuke (a jeszcze taniej na allegro/ebayu) jest to zupelnie przyzwoity zakup. z drugiej strony, Hitech sciagany z Anglii kosztuje okolo 60zl wiec moze warto do tego dolozyc
[ Dodano: 18-02-2005 ]
krecio, tak nawiasem mowiac, to nie dosc ze g.. wiesz, to jeszcze glosno krzyczysz. poczytaj sobie z jakiego materialu sa robione filtry polowkowe (podpowiedz: nie jest to szklo) i przemysl jaki sens w tym momencie ma dywagowanie na temat marki i powlekania. bo czy to bedzie Hoya czy PPL, i ile by nie bylo powlok antyodblaskowych - jakosc optyczna i tak bedzie g...na :)
[ Dodano: 18-02-2005 ]
jesli chcesz porzadnie i nie boisz sie troche wydac, to polecam http://www.teamworkphoto.com/hitech.html#6Cytat:
Zamieszczone przez tomsong
Hitecha mozna tez kupic w Polsce, w Raysfoto (http://www.raysfoto.pl) ale cena jest nieporownywalnie wyzsza i przy wiekszych zakupach raczej oplaca sie kombinowac ze sciaganiem z Anglii. sklep o ile wiem sprawdzony i nie robi lipy.
atutem Hitecha sa szare polowki o bardzo dobrej neutralnosci barwnej (najpowazniejszy zarzut do Cokina) i znakomicie dopasowanych gradacjach - mozesz wybrac albo Hard albo Soft. Hard jest rzeczywiscie bardzo twardy i znakomicie sprawdza sie na prostych horyzontach, a Soft jest na tyle miekki, by dawac miekkie, plynne przejscie. w przypadku Cokina, gradacje sa takie nijakie - ani to miekkie ani to uczciwie twarde...
sam mam szare polowki Hitecha - ND Grad 0.9 Hard i ND Grad 0.6 Soft i bardzo sobie je chwale. odkad je zanabylem droga kupna na Cokina nawet mi sie nie chce patrzec. rozowe nieba moze i sa fajne, ale nie jak sie robi zdjecia na powaznie :-)
Drogi Akustyku,
Jak juz wyciagasz dziala to przynajmniej potrenuj troche celownik... :lol:
Pytanie brzmialo - co taniego? (glowne motto). A Ty pakujesz czlowieka w wydatki (ktore ja akurat rozumiem). Od doktoranta wypada wymagac czytania ze zrozumieniem... :mrgreen:
Bez urazy. Pozdr.
No i tzw. kultury osobistej!Cytat:
no wiec proponuje Hitech jako tansza opcje. w Anglii kosztuje 13 funtow, w Polsce 109zl. w obu przypadkach nie drozej niz Cokin, ktory mozna kupic okolo 110zl za sztuke w rozmiarze P. a jakosciowo, jak napisalem, Hitech jest o niebo lepszy.Cytat:
skoro juz wspominasz o tym, ze mowa byla o tanich opcjach, to zwroc uwage, ze akurat wspomnialem alternatywe w postaci polowek PPL (45zl za sztuke). natomiast w kwestii dzial... mam wrazenie, ze to nie ja wspominalem o Hoyi HMC (w kontekscie chyba tych tanich filtrow) :mrgreen:
Jasna sprawa, ze ja :lol: :lol: :lol:
O SHMC.
Fakt, tanie nie sa. Ale w Jeleniej 58mm mozesz kupic taniej o 40 zl niz w W-wie.
pozdr.
[ Dodano: 19-02-2005 ]
Jurek, .... Daj spokoj. :lol: :lol: :lol:
ech... no to nie tylko w Jeleniej, ale zdaje sie w calym kraju (jesli mowimy o tej osobie z allegro o ktorej mysle ;-) ale tak po prawdzie, to moj komis we Wrocku tez potrafi w dobrej cenie Hoye sprzedac (bog im w dzieciach!)...Cytat:
ale co do polowek, to jakby nie kombinowal zawsze beda robione na plytce zywicznej, ktora optycznie wyraznie odstaje od szkla. tak prostokatne jak i oprawkowe. podobno Singh-Ray jeszcze daje rade, ale... http://www.singh-ray.com ... mialo byc o tanich rozwiazaniach ;-)