Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ;) ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.
Wersja do druku
Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ;) ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.
A jaki masz monitor ?
Na LCD z marketu róznica jakości będzie niezauważalna, bo wszystko jest wyswietlane w g...nianej jakości.
Ja widzę całkiem dużą różnicę na dwóch tanich LCD z matrycami TN z których korzystam na codzień.
Ten w pracy mam dużo nowszy i lepszy :cry:
Oj panowie wstyd!!! To ze zalogowałam się do tego forum wczoraj nie znaczy ze zdjęcia robie od tygodnia. Jak juz pisałam wczesniej pracuje juz 4 rok na 300d a wczesniej pracowałam na anolagu. W zeszłym miesiącu kupiłam sobie
5d i żylete obiektyw. Nie jestem laikiem, zdjecia robie juz od ładnych kilku lat. W tym roku robie magistra z fotografii dlatego kupiłam lepszy sprzet a poza tym to tez o czyms świadczy. Ja wiem ze najłatwiej jest kogos "objechaĆ" ze ma dobry sprzęt a nie potrafi robiĆ zdjęĆ no ale tak nie jest w tym przypadku. Mój monitor to nie LCD tylko roczny samsung syncmaster 959nf i to nie jest wina monitora.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Czekam na jakieś fachowe porady a nie sączenie jadu.
Robisz projekcje swojej przygody z fotografia na inne osoby. Za 10 lat analog bedzie taka egzotyka jak teraz sredni albo duzy format. I co? To znaczy, ze juz nikt nie bedzie rozumial czym jest fotografia? IMHO troche bez sensu powiedziales.
Karolajna a moglabys wrzucic mi porownanie na skrzynke. Moze z F5 albo F8. Nie przejmuj sie wszelkimi opiniami, ktore powstaly zanim opiniodawca obejrzal zdjecia :)
Hej!
Możesz mi przesłać zdjęcia na maila (kolan1(małpa)tlen.pl)?
Pozdrawiam.
Marek
PS
Nie przejmuj się dogryzaniem:) Ja też "nie umiałem" robić zdjęć obiektywem kolegi EF24-70L f2.8, wychodziło zawsze mydło... Szkło okazało się w końcu "zepsute". Na rynku jest mnóstwo gorszych i lepszych egzemplarzy.
Zdjecia można bez problemu wrzucić tu:
http://www.speedyshare.com/
Przy okazji, moze się przyda do porównania - przykładowe pstryki 5D i teoretycznie dużo gorszy słoik 24-85
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=21
A próbowałaś może zrobić test nowego obiektywu na starym body, oraz starego i nowego body, z jakimkolwiek innym szkłem (wiadomo EF-S 18-55 odpada) ?