A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
Wersja do druku
A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
To jeszcze zależy która, bo różnie wypadają. Jeśli już, to dobrym wyborem może być 50'tka 1.7 Zeiss'a na mocowanie C/Y, ale cena jest porównywalna do tej Canona, no i AF brak (co akurat dla mnie nie ma znaczenia).
EDIT: z tego co się orientuję to również Zuiko 50mm 1.4 jest naprawdę dobry. Myślę, że nie przesadzę jeśli powiem, że jest porównywalny z Canon'em 1.4 (zależy jeszcze którą serię się kupi). A trochę o nim się naczytałem bo za jakiś czas będę go chciał kupić (śmieszna cena ~400-500zł).
jesli ktos jest niesmialy to 70-300 bedzie jak znalazl do portretow czy architektury z oddali :mrgreen:
ja bym sie sklanial w strone 28-75.. pejzaz zawsze kitem mozna ustrzelic a 28-75 bedzie super do portretow i do ciaśniejszych kadrow architektury.. gdyby trzeba bylo szerzej - zawsze bedzie kit.. no ale ile osob tyle opinii ;)