hehe... jak bede sam mial to pokaze ;-) spotkalem sie jeszcze z teza, ze chodzi o interferencje i to moze faktycznie byc kwestia ryski filtra na matrycy...Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Wersja do druku
hehe... jak bede sam mial to pokaze ;-) spotkalem sie jeszcze z teza, ze chodzi o interferencje i to moze faktycznie byc kwestia ryski filtra na matrycy...Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Stawiam na błąd w zapisie aparat-karta. Wyszedł mi kiedyś podobne efekt i nigdy więcej się nie powtórzył. Wtedy przyjąłem (co wydawało mi się najbardziej prawdopodobne) że jest to wynik zbyt szybkiego otwarcia drzwiczek karty tzn. zanim cały obraz został zapisany. Zakładam że skoro tu błąd jest powtarzalny to należałoby sprawdzić kartę.
blad sie powtarza.Cytat:
Zamieszczone przez maku
Tak jak maku stawiam na problem z kartą.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
No to teraz pytanie, które rozstrzygnie kwestię, czy to błąd zapisu, czy matrycy:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
czy błąd powtarza się w tym samym miejscu?
Jeżeli na to pytanie odpowiesz -> tak tzn - błąd na matrycy, albo w innym miejcu opyki.
Jeżeli na to pytanie odpowiesz -> nie tzn - błąd zapisu. I tu mogę poradzić: zmień kartę pamięci, zmień czytnik, zmień kabel USB
a ja się będę upierał, że jeśli błąd pojawia się w tym samym miejscu, to nie jest to błąd matrycy, tylko filtra antyaliasingowego. Wzór i kolory wyraźnie przypominaą paski interferencyjne, podobne do tych, jakie powstają kiedy rozlejemy olej w kałuży. Dlatego jeśli problem pojawił sie nagle, przypuszczam, że jest do usunięcia.
Czy aby ktoś nie czyścił matrycy jakimś sprężonym specyfikiem .... :roll:
Miałem taki sam efekt w swoim A75. Pojawiło się to na jednym jedynym zdjęciu i od tamtej pory spokój. I też nikt nie potrafił mi odpowiedzieć co mogło być tego przyczyną.
a cyknij fotke bez obiektywu
tpop - czekam na kontakt z poszkodowana. jak bede mial RAW-y to pewnie sie wyjasni. fotke bez obiektywu tez zasugeruje...
dzieki!