Mam ta Sigme i uzywam jej z FF. Z efektow jestem baardzo zadowolony, prosze dwa przyklady:
Pomijajac brak mozliwosci uzywania filtrow to swietne szklo, optycznie i mechanicznie 8-)
edit:
no tak, stronasie ;) rozjechala :( wybaczcie.
Wersja do druku
Mam ta Sigme i uzywam jej z FF. Z efektow jestem baardzo zadowolony, prosze dwa przyklady:
Pomijajac brak mozliwosci uzywania filtrow to swietne szklo, optycznie i mechanicznie 8-)
edit:
no tak, stronasie ;) rozjechala :( wybaczcie.
Tez wybralem sigme:) mialem jeszcze do wyboru canona 10-20 ale postaram sie jak najszybciej przejsc na FF a narazie zostaje analog bo na cyfrze to okolo 20mm
moze sie przyda:
http://www.juzaphoto.com/eng/article...-24_review.htm
No dobrze ta Sigma wygląda ciekawie ale mnie w tej chwili interesowałby raczej obiektyw dedykowny pod APS-C i niekoniecznie nawet nowy. Zastanawiam się nad Tokiną 12-24 lub Tamronem 11-18. Oba jednak są jaśniejsze niż owa Sima a poza tym kiedy dokupię 5D to 17-40 lub 16-35 wystarczy mi zupełnie.
Ja tam w przyszłym tygodniu kupuję Sigmę 10-20. Niby jest do APS-C, ale to będzie mój jedyny taki obiektyw. Wiem, że trochę szkoda kasy, ale kiedy będę miał FF nie mam pojęcia. Mnoznik x1.6 mi pasuje bo do fotografii ptaków jak najbardziej, a teraz głównie to mnie interesuje. Przy sprzedaży stracę na tym szkle sporo, ale ile już nim zrobię zdjęć, liczył nie będę.
Odpowiedź jest prosta. Jak ktoś ma zamiar lada dzień przesiąść się na FF to niech się wstrzyma lub ewentualnie zainwestuje od tazu w 17-40, jeśli planuje to zrobić może za rok to chyab warto kupić szeroki do APS-C pod warunkiem, że na prawdę jest potrzebny
Rok temu podpinałem je pod 20D i wypadło nieźle. W tym roku na targach zrobiłem kilkanaście zdjęć na 5D i.... wypadło znakomicie. Sigma jest niezła w szerokich kątach, ten obiektyw jest tego dowodem.
właśnie kupiłem sobie takie szkiełko do Nikona D80 i szukałem info o filterkach, znalazłem stronkę gościa co zrobił samoróbkę, także do FFma
Samorobka filtrowa do Sigmy 12-24
pozdrawiam, jarry
Właśnie rozglądam się za tym szkiełkiem. Potrzebny mi UWA na FF.
Ta sigma to chyba najrozsądniejszy wybór.
Może ma ktoś zbędną?
kiedyss chyba forumowy miszaqq sprzedawal. Napisz do niego. (szkielko wymiata)