Jest warta, osobiście mam 430ex, bo poskąpiłem kasy na 580-kę. Wydawało mi się, że mi wystarczy. Potem miałem okazję robić zdjęcia właśnie zestawem 30D + 580ex i różnica wbrew pozorom jest ogromna. Naprawdę warto dołożyć tę różnicę w cenie.
Wersja do druku
Oczywiście, że tak. W zasadzie większość tutaj nie ma co do tego wątpliwości, no może oprócz autora wątku ;)
"Kasa misiu kasa" dla mnie róznica w cenie pomiedzy 430 i 580 jest duża więc nawet o 580 nie myśle.a 0 430stce mysle w blizej nieokreslonej przyszłosci Jesli róznica kasowa jest dla Ciebie pomijalna to za wszystkimi - kup 580.
Mnie osobiście wystarcza zupełnie 420EX ze Stofenem. W zeszłym roku na studniówce (wielka ciemna sala) jakby brakowało mi mocy i szybkości ładowania (można zdjąć dyfuzor i będzie). Ale od tej pory (głównie śluby) nie zauważyłem w/w braków. Mam też Metza 54 (jest niezastąpiony w pewnych sytuacjach, w innych wręcz przeciwnie), więc na co dzień używam 420. Dziś brałbym 430EX i basta :) Nie lubie zdjęć z przewagą flasha, wolę podnieść ISO.
to zalezy jeszcze od tego jakie masz szkla i jakie robisz foty, bo moze rzeczywiscie 430 Ci wystarczy wiec nie ma co wywalac kase. uzywales wczesniej jakiejs lampy? poza wbudowana;)
jesli mam byc szczery to... mialem TTL z Zenithem :D
to by było na tyle jesli o lampy chodzi....
obiektywy... T 17-50 2.8
zamówiony canon 85mm 1.8
w planie na wiosne 70-200 4.0 L IS(na puchar ameryki w Walencji :D)
no chyba ze zrobie jakis interes zycia a wtedy kupie leice M8(poprawioną :P ) i znikne z tego forum :D
no to mi sie wydaje ze 430 Ci wystarczy:) no chyba ze robisz wesela to jednak 580.
nie robie wesel... w ogole słowo "wesele" działa na mnie jak woda swiecona na diabła za co kobiety mnie nienawidzą ale to inna bajka :D
ja robie fotki da siebie by powiesic cos ładnego na scianie lub by rozebrac jakąs niewiaste;) gdyz przyznam ze nikczemny bajer na delikatna "artystyczną" sesje rozbieraną bywa wręcz genialny :D
hehe-ja nie mam takiego bajeru ale z reguly jak robie swojej dziewczynie foty to jakos tak niechcacy wychodzi;)
a wracajac do tematu - ja w takim wypadku polecam z cala odpowiedzialnoscia 430ex:)
ale czy ja mówie o własnej dziewczynie ? z własną to po pewnym czasie juz kazirodztwo ;)
oki to jade do sklepu "nie dla idiotow" i sobie kupie... bo w promocji 430ex jest u mnie po 249 euro a w razie czego odniose im mówiąc ze prezent nie trafiony :D
w ogole jakby ktos szukał 70-200 4.0 L IS to Media Markt w niemczech ma to w cenie 1049 euro... na ebay jest drozej o 100 euro!!! nie wiem skąd mają moze ukradli ale mają :) a 5D z obiektywem 24-105 L 4 IS za 2990... tego ebay równiez nie przeskoczy...