Robson01 i co wyszło z twoich doświadczeń, rzeczywiście 24-70/2.8L nie daje rady ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Robson01 i co wyszło z twoich doświadczeń, rzeczywiście 24-70/2.8L nie daje rady ?
Pozdrawiam
Slubniaki mi sie bardzo podobaja
Zdjęcia ślubne fajne, ciekawe ujęcia i dobrze "złapane". W poprzedniej serii bardzo podobały mi się cz-b, natomiast przy kolorowych i z ostatniej serii niestety też w cz-b, bardzo źle wyglądają przepalenia, szczególnie sukienki pani młodej !
Jak mogłeś :confused: wybierała piękną suknię, a teraz jej nie widać, została biała plama! :mrgreen:
Czasem warto zmniejszyć kontrast, zrobić zdjęcie stonowane, a nie bijące po oczach jak japońska kreskówka, a przez to nie stracić informacji z obrazu,
chyba, że przepaliłeś już na matrycy :(
Bardzo fajne zdjęcia ślubne! przepaleniami się nie przejmuj; powyżej pewnego poziomu zasady sa tylko po to, żeby je łamać
No i to jest mój odwieczny dylemat: zostawić niedoświetlone cienie, czy podciągnąć trochę kosztem przepaleń sukni?? :sad:
Podciąganie robię przy wołaniu rawów a kontrast mam ustawiony najbardziej miękko jak się da. Staram się mimo wszystko znaleźć złoty środek - wolę spalić nieco suknię żeby pokazać też i to, co się ukryło w cieniu (chyba, że nie jest tego warte). Czy przy ograniczonej rozpiętości tonalnej matrycy możliwe jest pogodzenie ognia z wodą? :confused:
Dzięki sven! Aż spłoniłem me lico... :oops: :D Nie sądziłem, że ktokolwiek mógłby zaliczyć moje zdjęcia do tak wysokiego poziomu :smile:
Bardzo fajne zdjęcia, gratulacie.
Na fotkach z sali bardzo fajne tło, nie tonie ono w cieniu, jest jasne, brak też jest ostrych cieni postaci, ciekawi mnie czy równomierne doświetlenie tła i pierwszego planu to zasługa odbijania lampy od sufitu, a może stosujesz jakiś rozpraszacz, czy to efekt uzyskany na poziomie obróbki ?
Pzdr