Nadal nie widze zwiazku lampy 580EX z bagnetem EF-S.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Gdybys napisal ze chodzi ci tylko o 10-22 EF-S to zgoda, ale bagnet EF-S nie musi byc jednoznacznie wyznacznikiem kompatybilnosci lampy.
Wersja do druku
Nadal nie widze zwiazku lampy 580EX z bagnetem EF-S.Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Gdybys napisal ze chodzi ci tylko o 10-22 EF-S to zgoda, ale bagnet EF-S nie musi byc jednoznacznie wyznacznikiem kompatybilnosci lampy.
Ty Vitez zawsze czuwasz i dobrze. Taka robota moderatora.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zgoda, mogłem napisać, że chodzi mi o 10-22 EF-S.
Dla mnie EOT jeśli chodzi o 580EX i EF-S
Chyba odwrotnie byłoby z sensem. Wykrywa np. 50, ale ustawia kąt jak dla 80.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
No i dokładnie tak właśnie jest (w 20D/1DmkII + 580EX). Mi chodziło o co innego - ja z poprzedniej wypowiedzi odczytałem, że lampa po wykryciu czegoś szerszego niż może oświetlić (uwzględniając crop) odmówi współpracy - a to raczej niemożliwe :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ja mam taką lampkę i bawię się nią z eosem 30V i jak narazie to jest całkowita rewelacja pod każdym względem.
SZCZERZE POLECAM.....
hello, tak sie sklada ze od niedawna uzywam tej lampy podpietej do 300D wraz z EF-S 10-22 ale rzeczowo i konkretnie nic nie powiem, po pierwsze: jest to moj pierwszy kontakt z lampa i to od razu najbardziej skomplikowana a po drugie nie mam polskiej instrukcji i staram sie ja okielznac przy pomocy testow na zywo a idzie to powolutku :?
Lampa zadziała ale kadr nie będzie równomiernie naświetlony światłem błyskowym, bo kąt krycia światłem jest mniejszy niż kąt widzenia obiektywu.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
580 EX:Cytat:
Zamieszczone przez Rudi
"Kąt rozsyłu błysku: Automatyczny zoom w zakresie ogniskowych 24-105mm. Z nasadką pokrywa pole widzenia obiektywu 14mm".
Czyli raczej nie ma problemu... o ile nasadka jest w komplecie :roll: (a znajac Canona to raczej nie jest :twisted: ).
Nasadka szerokokatna ('plytka szerokokatna') jest 'wbudowana' w lampe (tak jak i dosc prosta 'plytka odblaskowa' - dosc prymitywny odblysnik).Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Znęcony reklamami o poprawionej współpracy z cyfrowymi EOSami wydałem 2000 na lampę. I w zasadzie byłbym zadowolony, bo naświetla OK, ale niezwykle długo (w porównaniu do 550) ładuje się z baterii alkalicznych. Z 550 mogłem cykać raz za razem (nieomal) po włożeniu 4 nówek, a z 580 trzeba bacznie się przyglądać kontrolce.
Może ma ktoś doświadczenie czy z akumulatorkami jest lepiej czy gorzej?