Pojawil sie juz pierwszy (jaki znalazlem) test 580ex ale niestety bez sampli
jak ktos znajdzie jakies sample vs. 550 to prosze o podanie 'linki'
Pojawil sie juz pierwszy (jaki znalazlem) test 580ex ale niestety bez sampli
jak ktos znajdzie jakies sample vs. 550 to prosze o podanie 'linki'
Ech to raczej nie test, ale dosc przyzwoity opis. Moze sie przydac.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
test to jest bo np takie zdanie:Ech to raczej nie test, ale dosc przyzwoity opis. Moze sie przydac.
(...)
In some situations, my Canon Speedlite 580ex Flash gave me a slightly better results than the 550ex
(...)
zabrakło _jedynie_ sampli :-) z dwoch lamp tego samego ujecia. ja sie wacham pomiedzy tymi dwiema i skaniam sie ku 580 ale nie jestm przekonany stad wszystkie lniki do sampli (poza pbase itp.) pozeram moze ktos jakies opisy(testy) znajdzie nirch pisze
a co do ceny 580 to w niedziele w stodole mozna ja bylo kupic juz za 1800 a z f-ra 1850
no ja też bym chciał zobaczyć te różnice i poczuć zalety tej lampy, zanim się na nią skuszę...
a z tą ceną w stodole to nieźle, a ja myslalem ze nieźle zaoszczędze kupując na amazon'ie, ale roznica nie jest az tak warta wyprawki![]()
Kurcze... u mnie w miescie stodoly dawno temu polikwidowali. Teraz widac, ze polityka likwidacyjna byla niesluszna...![]()
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Dzięki, przyda się. Na gorąco mogę powiedzieć, że podoba mi się ta lampka. Jest jak ktoś pisał "idiot proof". Nie udało mi się prześwietlić zdjęcia. Zdjęcia robiłem z korektą +2/3. Większość tak robi na Canon 1D series forum na dpreview. Uwierzyłem im na słowo.Zamieszczone przez Jac
Teraz jak wspominam jakie jaja robił G3 z lampą skierowaną prosto w obiekt... bardzo prześwietlał (420EX) lub trochę prześwietlał (550EX w sufit). Pewnie ktoś powie, że ETTL to trzeba umieć używać i pewnie ma rację! Mi się bardzo podoba fakt, że wyjąłem lampę z pudełka, zapiąłem, skierowałem wprost w modelkę :wink: i histogram "stoi na czwartej działce". Exposed to the right w całej okazałości. I chociażby z tego powodu warto zmienić / dokupić do kompakta dSLR'a.
Co do porównania z 550EX:
Jeśli ktoś ma zamiar kupować EF-S to imo warto kupić 580EX.
Drugi powód za 580EX to potrzeba posiadania lampy w ciągłej gotowości. To naprawdę widać. Lampa moment po włączeniu gotowa do strzału. Czas "ładowania" zauważalnie szybszy
Jeśli żadne z powyższych to nie dałbym wiary w Canon bełkot-marketing o balansie bieli, trele morele. Znam "chłopaka z Gazety" ma 20D z 550EX. Nie narzeka.
Aha jeszcze jedno: lampa jest bardzo miło mniejsza od 550, coś a'la 420![]()
Mozesz sprecyzowac co ma piernik do wiatraka?Zamieszczone przez gietrzy
![]()
Lampa rozpoznaje jaki korpus obsługuje i uwzględnia cropa. Gdzieś wyczytałem, że przeciwieństwie do 580EX 550EX nie zapewnia krycia dla np. EF-S 10-22Zamieszczone przez Vitez
Znaczy jak: po "wyczuciu", że ma podpięte szkło szersze niż może oświetlić, wypisuje "sorry, nie da rady"? :-)
Nie wydaje mnie się...
Nie wiem cholera może rzeczywiście zostałem/wprowadziłem się w błąd. Mam tylko nadzieję, że nikogo z Nas Forumowiczów. Ale to nie zmienia faktu, że jest c00lZamieszczone przez muflon
![]()