100Mb RAW, niech z tą matrycą poczekają najpierw na USB 10.0 :mrgreen:
Wersja do druku
100Mb RAW, niech z tą matrycą poczekają najpierw na USB 10.0 :mrgreen:
Zasadniczo to się skończył ale coś trzeba robić aby był ruch w interesie, najłatwiej to zwiększać ilość Mpix'ów w matrycy. To coś jak zwiększanie częstotliwości zegarów w mikroprocesorach, które są coraz szybsze aby niedbali programiści mogli uruchamiać swoje kiepsko napisane programy. W naszej branży będą coraz większe matryce tyle, że w pewnym momencie pojawi się ograniczenie w postaci szkieł.
Ono już jest bardzo widoczne. Dalsze zwiększanie liczby pikseli (szczególnie na małych matrycach APS-C) to dla mnie bezsens. Ja wiem że canon na pewno w 40D (jak go kiedyś tam wypuszczą) da 10 MPx ale ja wolałbym gdyby zostawili 8, a zwiększyli zakres użytecznego iso. poprawili jeszcze dynamikę.
Najlepszym przykładem, że zwiększanie liczby mpx nic albo prawie nic nie daje jest ostatni test Nikona D80 na DPR. Znamienne jest podsumowanie porównania D80 i 350D.
I oczywiście pewnie możnaby wykazać, że w jakimś teście wyjdzie minimalna przewaga tych 2MPix więcej ale dla mnie to ma znaczenie wyłącznie marketingowe, a nie praktyczne.Cytat:
Zamieszczone przez dpreview
To jest tak ze różnica miedzy 6 a 8, 8 a 10, 10 a 12 jest minimalna albo niezauważalna. Jednak różnica miedzy 6 a 12 jest spora, i ja osobiście wole żeby producenci pełzali jednak w gore. Czy jest takie głupie marzenie o rozdzielczości analogowego średniego formatu, za cenę analogowego małego obrazka, zreaalizowane w cyfrze? ;) Może kiedys... ale napewno nie jeżeli sie spocznie na laurach.
Pixele oplaci sie pchac az do podwojnego nyquista rozdzielczosci obiektywow. Wiec w sumie jeszcze troche mozna ich tam upakowac...
To zostanie osiagniete kiedy producenci swiadomie przestana upychac do srodka filtry AA tak jak to robia w kompaktach.
Pozyjemy i zobaczymy co nam zaoferują producenci. Fakt, faktem nie ma sensu zwiększać ilości pixeli w matrycy w przypadku APS-C. Ile można natomiast włożyć do FF, ponoć w 1Ds MK III ma być ich 26 mln.