Tak, jak pisał Jurek :PCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Tak, jak pisał Jurek :PCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Mozecie od Tommyego np kupic mojego spilowanego ef-sa ;) pozegnalem sie z nim juz...
Jest pewna roznica miedzy "co laska" a "zrobic laske" (w skali waznosci ewentualnego niezrozumienia) . Jak jej nie znasz to sie nie odzywaj :PCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
domyslam sie ze na to co w podpisieCytat:
Zamieszczone przez krwisty
i jakie wrazenia ? pytam o porownanie pracy AF kit'a i tej sigmy - szybkosc/glosnosc
wiem ze AF kitowy to zaden odnosnik, ale chodzi o te dwa powiedzmy wylacznie
pzr.
Mialem tez przez jakis czas tego spilowanego kitowca.Cytat:
Zamieszczone przez kongi
Szybkosc i glosnosc AF porownywalna zarowno do Sigmy 18-125 jak i Sigmy 18-50 3.5-5.6.
Co ciekawe jakosciowo Sigma 18-125 mimo wiekszego "zooma" mi osobiscie wydaje sie lepsza i jej dodatkowy plus to wiekszy, bardzo przydatny i uniwersalny zakres.
Juz sie ta Sigma 18-125 kilka razy bawilem i zdecydowanie bardziej polecam ja zamiast kitowca, chyba ze ktos woli tanszy obiektyw o mniejszym zakresie bo taki dlugi mu niepotrzebny ;)
Dostalem go dopiero wczoraj, wiec nie mialem czasu jeszcze na testy, ale na weekendzie sie tym zajme. Na pierwszy rzut oka, porownujac do ef-sa1855,
na plus: metalowe mocowanie, sluszna waga konstrukcji, wygodny pierscien do regulacji zarowno ostrosci jak i ogniskowej (tu jednak odwrotnie zwrot, ale mozna sie przyzwyczaic), dolaczona oslona przeciwsloneczna, brak luzow przy korpusie (ef-s sie nieznacznie gibal).
na minus: STRASZNIE glosny AF, naprawde, odglosy jak maly karabinek :) (co do szybkosci, to mysle, ze porownywalna z ef-sem).
Co do jakosci, etc - opisze jak porobie zdjecia, na razie nie mam jak...
Pozdrawiam
(wycie mode)auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........(/wycie mode)Cytat:
Zamieszczone przez krwisty
no własnie tego sie obawiałem i okazuje że to prawda...
Z jednej strony można powiedziec: chory facet, co ma głośność AF....
Z jednej strony wszyscy wyja jaki to kit jest be.... a tu sie okazuje ze szkło za 10x tyle
jest 'porownywalne' :-))
ech, czyli ums ze swoją szybkością + możliwość dokręcenia ostrości jest best of the best
zaczynam dochodzić do wniosku, że lepiej mieć kit'a ze sobą jednak (mały i lekki)
a na spacerzoom'a jednak 28-135 is ums - który zdaje sie kosztuje tyle samo co
ta sigma (tak, zaczyna sie od 28 nie 18 - ale po to mamy kit'a)
sorry za sceptyzm....
pozdrawiam
Placisz tym ze masz dwa obiektywy zamist jednego. Zyskujesz IS i USM. Twoj wybor 8) , ale znam wieeelee osob ktorzy pisza "chce jeden obiektyw i juz" i dla takich wlasnie ta Sigma 18-125 bedzie lepszym zdecydowanie rozwiazaniem niz 18-50, 18-55 czy 28-135 (cena i zakres).Cytat:
Zamieszczone przez kongi
Wiesz, tez zaliczam - czy też zaliczałem sie do tych wieeelee osób...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
a dziś (to się oczywiscie jeszcze może zmienić) mówie tak:
1) posiadanie w polu 17-55 (chodzi o zakres 17-28 powiedzmy) niespecjalnie ma
wieeelki sens, bo odejść te pare kroków w tył na upartego można
2) jak w wielu miejscach było pisane, cyfrówki w ogóle ostrzą wiadomo jak, dodając do
tego problem ff/bf ... dokrecenie recznie jest super - ale tu patent usm jest best
3) chce 18-135 z IS i USM za cene mniej niż 3K pln :) no dobra, niech będzie 21-135 IS USM :)
4) wole miec dobre AF, dokręcanie i jednak w końcu mały/lekki 18-55 jako dodatkowy bagaż jak dalej (jak bliżej to sie go zostawia w domq) - ale jednak szybkie+ciche+dokładne
a dla konkretu/poparcia tezy (sorry Rafał, fajne foty i z tego samego miasta-ale pod ręka mam):
http://www.pbase.com/santiblue/image/32019716
vs
http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=437765
pzr.
"Drobna" poprawka - szklo za 3x tyle, za 10tyle kupilbym sobie jakas przyzwoita L-ke. To po pierwsze; po drugie: wykonanie kitowca w porownaniu do sigmy, to tak jak porownywac trabanta, do volvo (z pelnym szacunkiem do mydelniczki). A co ma glosnosc AF? chm, hipotetyczna sytuacja - z tym zakresem mozesz sprobowac robic zdjecia z zaskoczenia, zarowno ladnej kolezance jak i ptaszkowi, ktory przycupnal sobie na twoim balkonie - glosny AF moze sploszyc/speszyc/etc. Ale to tylko moje odczucie :roll: . Z tego co obserwowalem na allegro 28-135 chodza po jakies 1300zl, do tego spilowany kitowiec w cenie 350, razem prawie piec baniek wiecej niz sigma. Wole sigme :) ale 50mm 1.8 bym nie pogardzil...Cytat:
Zamieszczone przez kongi
Btw, na allegro pojawily sie ef-s 10-22 :D , ciekaw jestem czy ktos juz to macal i jak to jest wreszcie miec pomimo cropa SZEROOKI kąt :) cena, jak dla mnie zaporowa... zeby tak chociaz pobawic sie...