Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

Fresh
    Guest

Domyślnie jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona 10D?

witam,

mam pytanko: mam mozliwosc zakupienia nowiutkiego obiektywu canna ef-s 18-55 za cene 200 zl. mam ptanie czy po pierwsze to dobra cena, po drugie czy kots robił juz takim czyms foty i mogły sie pochwalic jakimis zdjeciami no i wreszcieczy wiecie gdzie w poznaniu mozna przerobic ten obiektyw na taki zeby pasował do canona 10D i taka przeróbka nie jest niebezpieczna (w sensie ze sie uszkodzi np. obiektyw lub bedzie zle wspolpracował za aparatem)?
    czy moze ta przeróbka jest na tyle prosta ze mozna ja samoemu wykonać.
    chciałbym miec jakis obiektyw z szerokim katem, nie wiem czy to najlepszy wybór no ale cena wydaje sie byc raczej atrakcyjna-czy moze nie ładowac sie w to i poszukac czegos lepszego, moze macie jakas propozycje? jamyslałem o L 17-40 no ale chyba na razie nie mam funduszu wiec moze ten kit styknie...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

przerobka polega na spikowaniu kawalka plastiku z tylu. nie robilem, nie probowalem, ale googlujac da sie znalesc instrukcje. jakosc: dla mnie styka. nie mam zamiaru szarpac sie na 17-40 bo nie widze roznicy jakosci swoim okiem, wiec po co przeplacac inni doradza ci, zeby brac 17 pewnie.

[ Dodano: 01-12-04, 01:09 ]
    btw. jak nie masz jeszcze obiektywu to sprobuj http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1735
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Przerobienie EF-S na EF nie jest trudne, faktycznie wystarczy spiłować jedynie wystający brzeg. Wada obiektywu (plastikowy bagnet) okazuje się w tym momencie zaletą, bo nie trzeba tak długo ścierać, no i opiłki z plastiku są mniej szkodliwe dla optyki, jeśli je się przypadkiem weń wetrze.

Zdjęcia z 18-55 nie są złe. Jak na obiektyw za tą cenę, nie widzę lepszego rozwiązania- więcej, powiem, że jest jedynie słuszne. Dlaczego? Dlatego, żeby docenić możliwości lepszych szkieł. Jak dojdziesz już do wniosku, że te Ci przestaje wystarczać, że nie spełnia Twoich oczekiwań, najwyraźniej będzie to pora by przejść na coś więcej.

Takie stopniowanie przyjemności/doświadczenia, dostosowywanie do własnych, wciąż rosnących potrzeb. Jeśli teraz kupisz Lkę i Ci się szybko znudzi (a wszystko z czasem się nudzi) to co kupisz jako następcę?

Bierz 18-55.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 8) . Jakosc optyczna porownywalna, jakosc wykonania lepsza bo metalowy bagnet i solidniejsza budowa oraz ciezar - bardziej pasuje do D60/10D itp choc kit 18-55 rzeczywiscie ciezarem calkiem pasuje do 300D

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

200zl to dobra cena, ja zaplacilem 350zl za spilowany, ale cena wciaz spada. Przykladowe zdjecia mozesz zobaczyc np u mnie. Pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: jak mozna przerobić obiektyw canon ef-s 18-55 do Canona

Cytat Zamieszczone przez Fresh
    witam,

mam pytanko: mam mozliwosc zakupienia nowiutkiego obiektywu canna ef-s 18-55 za cene 200 zl. mam ptanie czy po pierwsze to dobra cena, po drugie czy kots robił juz takim czyms foty i mogły sie pochwalic jakimis zdjeciami no i wreszcieczy wiecie gdzie w poznaniu mozna przerobic ten obiektyw na taki zeby pasował do canona 10D i taka przeróbka nie jest niebezpieczna (w sensie ze sie uszkodzi np. obiektyw lub bedzie zle wspolpracował za aparatem)?
    czy moze ta przeróbka jest na tyle prosta ze mozna ja samoemu wykonać.
    chciałbym miec jakis obiektyw z szerokim katem, nie wiem czy to najlepszy wybór no ale cena wydaje sie byc raczej atrakcyjna-czy moze nie ładowac sie w to i poszukac czegos lepszego, moze macie jakas propozycje? jamyslałem o L 17-40 no ale chyba na razie nie mam funduszu wiec moze ten kit styknie...
    trzeba piłować dupę czy tylko malutki wystający kawałek na krawędzi bagnetu?

bo jak piłować dupę to wydaje się, że lepiej ją odciąć lub delikatnie odłamać...chyba sie da...muszę rzucić okiem...

wiecie, jak sie innego szkal nie kupi, to ciężko wyczuć, kiedy chce się lepszego, nie wiadomo czego po 17-40 można się bez macania spodziewać...

ja bym wolał wewnętrzne focusowanie niż jakość optyczną 17-40...

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

VITEZ,
    bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 Cool . Jakosc optyczna porownywalna
    Tak jak sam utrzymujesz: "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać".... Zdaje się, że ta sigma jest ciut droższa niż owe 200pln?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    VITEZ,
    bez pilowania to masz Sigme 18-50 3.5-5.6 Cool . Jakosc optyczna porownywalna
    Tak jak sam utrzymujesz: "skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać".... Zdaje się, że ta sigma jest ciut droższa niż owe 200pln?
    Zalezy gdzie kupowana i kiedy itp... obecnie roznie to bywa z cenami ale... jesli skopiesz obiektyw przy pilowaniu to lepiej doplacic - zaleznie od wiary w siebie.
    Poza tym "roznica" to nie tylko jakosc zdjec... to rowniez jakosc wykonania i potencjalna trwalosc a tu wygrywa Sigma

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    przerobka polega na spikowaniu kawalka plastiku z tylu. nie robilem, nie probowalem, ale googlujac da sie znalesc instrukcje. jakosc: dla mnie styka. nie mam zamiaru szarpac sie na 17-40 bo nie widze roznicy jakosci swoim okiem, wiec po co przeplacac inni doradza ci, zeby brac 17 pewnie.
    opis:
    http://www.bobatkins.com/photography...s/efs-10d.html
    no nie tak plastiku.... bo troche tego jest - sam sie nad tym zastanawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W razie potrzeby... mozecie zglosic sie do Tommiego (ekspert@hot.pl ) - on moze przerobic taki obiektyw + odpowiednie wykonczenie (jakas zywica w srodku poprawiajaca jakosc) za niewielka oplata w stylu "co laska" (pewnie drozej by wyszla przesylka niz przerobka ).
    Albo kupic od niego "na wymiane" - odeslac swoj EF-S a wziac juz spilowany - ma chyba takie w ofercie na Allegro.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów