Trza było korzystać z 'bliższego' Amazona w W. Brytanii - amazon.co.uk :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Wersja do druku
Trza było korzystać z 'bliższego' Amazona w W. Brytanii - amazon.co.uk :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Dwa adresy pierwszy nigdy nie zawiódł ale droższy http://www.ritzcamera.com/ i drugi zdecydowanie tańszy ale raz zdarzyło się że niby towar był od zaraz ale do wysyłki nie doszło ( ale dwa razy zamówienie dotarło w ciągu dwóch dni - oczywiście w stanach) http://www.inoax.com/items.php?
osobiście nigdy nie było problemy z przywiezieniem w orginalnych pudełkach nowego sprzętu ( może tak mi się szczęściło) w sumie około 8 razy
Od kilku dni jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem EOS-a 20D, ktory brat przywiozl mi ze Stanow. Sprzęt został kupiony w sklepie Butterfly (www.butterflyphoto.com), który z czystym sumieniem mogę polecić (terminowa i bezproblemowa realizacja, niskie oplaty za transport, tzw. shipping fee, co tez sie liczy w ogólnym rozrachunku, itp.). Radze jednak poszukac jakiegos znajomego, ktory sciagnie Ci ta maszynę BEZPOŚREDNIO (nie powinno być z tym problemu, do US wyjeżdża np. sporo studentów w ramach Work & Travel i innych programów), a nie zamówieniem pocztowym, ponieważ na jakieś 80% paczka wyląduje na cle. Aparat najlepiej przewieźć rozpakowany, zbijasz wtedy argument że jest to sprzęt na handel. Celnicy niestety doskonale zdają sobie sprawę z dużych różnic w cenie elektroniki między US a socjalistyczną Europą.
Jeśli chodzi o wybór sklepu, pomocny jest serwis oceniający www.bizrate.com (ewentualnie www.pricegrabber.com), który nie tylko wyszukuje Ci najniższą cenę, ale również przedstawia ocenę sklepu (najtańsze nie posiadają Customer Certificate i nie polecam korzystania z nich, dotyczy to np. cytowanego przez jednego z przedmówców sklepu Inoax).
Przy opcji: bezpośredniego zakup internetowy w Stanach + grzecznościowy przewóz przez znajomego jest jeszcze jeden kruczek, kupujący musi być mieszkańcem Stanu, w którym nie obowiązuje podatek od zakupów w Internecie. Np. w najbardziej "czerwonych" stanach, które głosują na demokratów, jak np. NY czy California, podatek wynosi 7%, co przy sprzęcie za np. 1000 USD znacząco zawyża koszty. Pozdrawiam i życzę taniego zakupu w normalnym, niekomunistycznym kraju.
Ja rowniez korzystalem z pomocy sklepu www.butterflyphoto.com polecam wszystko ok
8) Co do wysyłki obiektywu bezposrednio z USA, to chyba raczej napewno odradzam tak jak kulka osob piszcych wczesniej. Zdecydowanie prosciej i taniej jesli przywiezie Ci obiektywik znajoma. Na granicy (przynajmniej na okeciu) nie powinno byc zadnego problemu osobiscie wwozilem eosa 300d + olka 8080 luzik totalny( +w plecaku nieco wiecej elektroniki ). Jesli chodzi o internetowe sklepy, to wczesniej wspomniane:
www.buydig.com (choc am ciezko bylo mi sie dodzwonic i zapytac o szczegoly)
www.bestbuy.com
www.circuitcity.com
2 ostatnie to cos w rodzaju media markt wiec jesli znajdziesz gdzies ciekawa cenne to mozna samemu pojsc i kupic, zdarzaja sie tesh oferty tylko on line czyli zamawiasz towar przez neta z okolo 100$ znizka pod warunkiem ze odbior osobisty, ale trzeba trafic . Jednak jesli interesuje Cie zakup on line to polecam wczesniej wspomniane nazwalbym to kombajny cenowe. Strony na ktorych wpisujc poszukiwany model otrzymyjesz wynik cenowy w duzej ilosci sklepow internetowych.
www.bizrate.com
www.pricegrabber.com
lub poprostu zakupy na www.yahoo.com
:D