a czy kazdy moze wejsc?
Wersja do druku
a czy kazdy moze wejsc?
tak, kazdy. byle chciec i miec odwage samemu sie sprawdzic
co to sie dzieje na tak technicznym forum... :)
Witam!
Oki, wchodze.
Zakręcam 18-55 i przekręcam na zielony...
Pzdr!
poczekajmy na wyniki rewolucji bym sie nie spodziewal :mrgreen:Cytat:
co to sie dzieje na tak technicznym forum...
ps. oczywiscie zdjecia wysylamy standardowo zgodnie z regulaminem Battli...
ja wkręce denko od 33v i ustawię na 28mm. :)
to i ja ;) 50 1,8
no to i ja sie zglosze, pewnie z 50 f1.8
To jest niemożliwe. Nie da się odzielić techniki od ,,siły pracy fotografa''. Technika to podstawy, które należy mieć w małym palcu, nie sposób z tego nieskorzystać. Każde zdjęcie bez tego będzie spieprzone.
Na zielonym to chyba nie da się zrobić zdjęcia... o ile wiem to tam zamiast otwierać się migawka błyska lampka...Cytat:
sposob realizacji:
dowolne body, dowolny obiektyw. ale: wylacznie program automatycznej ekspozycji (zielonym do gory)
EE.... nie istnteje coś takiego jak ,,nieobrobiony skan''. Każdy jest obrobiony - raz przez harłer skanera, dwa przez softłer do skanowania. Dwa programy na najgłupszych najdeflałtowszych ustawieniach dadzą dwa różne wyniki!Cytat:
wylacznie defaultowy JPEG lub nieobrobiony skan filmu.
I tu dla wyrównania szans proponuję wyrównać problemy techniczne do pewnego pułapu - robimy zdjęcie współczesną analogową małpą - aparatem, który ma plastikowy obiektyw - nie ma się co martwić o jakośc i brak winietowania, nie ma żadnego pomiaru, akceptuje każdy film pod warunkiem że to kodak gold 200, robi w każdych warunkach dobre zdjęcie, ostrzy od 1m w dal, przy każdym wciśnięciu spustu błyska lampą.Cytat:
rekomendowane:
(...)
chyba po prostu nie chwyciles pomyslu. tu nie chodzi o to, czy zdjecie bedzie poprawnie naswietlone itd. itp. to jest akurat niewazne.
celem zabawy jest zrobienie zdjec glowa. myslenie tylko o ujeciu i pomysle, a nie o sposobie zarejestrowania go na materiale swiatloczulym. dlatego pokazujac, ogladajac i opiniujac te zdjecia nie ma byc brana pod uwage ich jakosc wizualna. w ogole. tylko i wylacznie tresc i pomysl.
sugestia, zeby olac technike jest wlasnie po to, by odruchowo nie odciagac glowy od myslenia o idei fotografii.
pomysl na ujednolicenie warunkow jest OK, ale moze byc o tyle nietrafny, ze rozne osoby maja rozne przyzwyczajenia. dla niektorych osob focenie przy 28mm bedzie bardzo nienaturalne, a dla niektorych przy 50mm. a tu chodzi o to, zeby sprzet zniknal z horyzontu i stal sie kompletnie przezroczysty. dla wygody fotografujacych jest wiec wybor ogniskowych - wedlug wlasnych przyzwyczajen i ulubionych spojrzen na swiat