Hmm no to wiemy już jak oszukać czujnik zamknięcia klapki, pytanie teraz czy da się to urządzenie wykorzystać jako nadajnik ...
Wersja do druku
Hmm no to wiemy już jak oszukać czujnik zamknięcia klapki, pytanie teraz czy da się to urządzenie wykorzystać jako nadajnik ...
Dałoby się - pod warunkiem, że znalazłbyś metodę na załadowanie do aparatu sterownika do WiFi oraz zmuszenie jego procesora do sterowania kartą. Do tego musiałby obsługiwać protokół TCP/IP, współpracę z PC-tem i całą masę innych rzeczy. A - jak łatwo się tego domyśleć - to jest niewykonalne. Z tych samych powodów nie da się do tego wykorzystać dowolnej innej karty, bez względu na to czy jest na SD czy na CF. No, chyba, że zawierałaby autonomiczny procesor do komunikacji i byłaby "programowalna" - w sensie połączenia z konkretnym komputerem itp. Jest to wykonalne, ale - póki co - chyba nikt tego nie robi.
Łatwo się teraz domyśleć, dlaczego ta przystawka Canona (którą bardzo chciałbym mieć, ale to raczej z powodów hobbystycznych) tyle kosztuje - na dobrą sprawę zawiera mały komputer. Może i o ograniczonych możliwościach (bez grafiki, ograniczona pamięć, niepotrzebna duża moc przetwarzania, itp), ale o małym poborze mocy i robiący to co do niego należy.
jak juz rozwiazecie problem Wi-Fi w aparacie to pozniej sprobujcie wgrac soft od 30D do 20D :mrgreen:
Hmm nie wygląda to zbyt optymistycznie - myślałem właśnie, że to urządzonko jest programowalne i może spełniać prostą funkcje "podaj dalej do określonego odbiornika" ... tak czy inaczej będę się trzymał wersji, że to sprawa softu i ktoś mądry (jakiś Wasia) dałby sobie z tym radę :).
ten powiększający wyświetlacz? ;).Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Jak dla mnie nie musi być Wi-Fi, widziałem i takie karty Bluetooth ... byle by działało. Chociaż to już wolniejsze rozwiązanie, ale o ile ktoś nie tłucze "seriami, seriami" (pozdro muflon ;) ) - było by.
zaraz, zaraz... umknal mi moment, w ktorym caly ten procesor musial byc koniecznie akurat w aparacie. a dlaczego niby nie w tej karcie CF/SD???Cytat:
Zamieszczone przez Peri Noid
byc moze wymagaloby to dodatkowego zasilania (bateryjka w CF / wbudowany akumulator Lion), ale technicznie nie widze wiekszych przeszkod. w CF jest znacznie wiecej miejsca niz np. na karcie chipowej, a na chipkach da sie niezle cuda-wianki robic
o... wlasnie :)Cytat:
No przecież takie funkcje ma właśnie spełniać prezentowana na wstępie karta...Cytat:
Inaczej nie miało by żadnego sensu. Ale puki co ta karta jest tylko na papierze.
Karty CF mają standardowo wbudowany w siebie kontroler. Wystarczy go rozbudować o serwer FTP. Ustawienia? Można przez serwer WWW jak w ruterach.
Akustyk wspominał o baterii, ale przecież karta jest zasilana z aparatu.
Poczekajmy aż zrobią taką kartę. Zobaczymy ile będzie kosztować. Może do tej pory Canon obniży cenę swojego modułu ;-)
eee...Cytat:
nie wiem co paliles, ze taka mysl Ci do glowy przyszla, ale uprzejmie prosze podziel sie :) ja tez bym chcial pomarzyc o tanszym 5D :roll: a bez zielska mi to za grzyba nie wychodzi, patrzac na zwyczaj lojenia grubej forsy za byle bzdure przez Canona :mrgreen:
no offence ;)
Palić to ja mogę co najwyżej stare notatki :D Nie martw się, nie obrażam się. Natomiast oczywiste wydaje się być, że w przypadku pojawienia się konkurencji firma powinna zareagować adekwatnie do zagrożenia. Zauważ, że gdyby ktoś zdecydował się na wydanie takiej karty CF ze zintegrowaną pamięcią (powiedzmy 1GB, wystarczyłoby), do tego mini-komputerkiem do obsługi również wbudowanego interfejsu WiFi (powiedzmy zarządzanego przez WWW, jak to zasugerował Cyborg), to kto chciałby kupować wielką (w porównaniu) przystawkę Canona? Nawet jakby to nowe urządzonko kosztowało 500$, czyli połowę ceny Canona. A przecież to jest realizowalne przy obecnej technologii i to za mniejsze pieniądze (obstawiałbym max. 250$). Musiałaby to zrobić firma, która by liczyła na sprzedaż dużej ilości po rozsądnej cenie, a nie małej po koszmarnej. Mniejsze i lżejsze (bez porównania), porównywalnie funkcjonalne. Tyle, że bez napisu "Canon". Ale myślę, że to by nie miało wielkiego znaczenia. Zwłaszcza, że pasowałoby nie tylko do Canonów, ale dowolnego aparatu z CF-ami.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Klubowe, panie kapitanie. ale jakby co to Hans ma Marlborasy :)Cytat:
no wlasnie o to mam obawy. w przypadku osprzetu do Canona to, poza optyka i fleszami, chyba jedyny produkt sprzedany masowo przez firme trzecia to wezyk spustowy Adidt. nedznej jakosci, ale "az" polowe tanszy.Cytat:
wezyki Canona cenowo o tyle spadly, ze sprzedawcy doszli do nizszych cen, zeby cos tam powalczyc z chinska konkurencja.
taki transmiter WiFi o tyle nie daje wielkich nadziei, ze to towar jednak dosc niszowy - nawet zapakowany w CF. na masowa sprzedaz trudno tu liczyc, a tym samym chyba i na niskie ceny...