czyli cos o rzekomej gorszosci SD wzgledem CF
http://www.eye.fi/index.htm
1GB pamieci i wbudowana sieciowka 54mbps.
cena? nie wiem, ale chyba mniej niz 999$ za transmiter bezprzewodowy Canona![]()
czyli cos o rzekomej gorszosci SD wzgledem CF
http://www.eye.fi/index.htm
1GB pamieci i wbudowana sieciowka 54mbps.
cena? nie wiem, ale chyba mniej niz 999$ za transmiter bezprzewodowy Canona![]()
Q: Which card formats will Eye-Fi support?
A: Our first product is in the SD form factor. Unlike some existing SD wireless cards which stick out of SD slots, the Eye-Fi product will be no larger than a standard SD memory card. A Compact Flash version will follow after our SD product. Support for other formats is TBA
Karty tego typu na CF były już co najmniej rok temu. Na przykład takie (może mało pamięci, ale pomysł nie jest nowy).Zamieszczone przez akustyk
Problem w tym, że do obsługi WiFi potrzebne jest złącze w standardzie SD-IO (czy jak to się pisze). Bez tego nie wykorzystasz WiFi. A chyba się niewiele pomylę jeśli stwierdzę, że żaden aparat tego nie obsługuje (to jest do palmtopów).Zamieszczone przez akustyk
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
jesli tak, to zadna rewelacja. takie karty WiFi na zwykle SD do palmtopow robil juz dawno temu bodajze SanDisk (a moze 3Com?).Zamieszczone przez Peri Noid
ale ta wzmianka o portowaniu do CF wydaje sie swiatelkiem w tunelu. CF juz nie ma takich cudow-wiankow, ktore daja dodatkowy interfejs komunikacji. i moglo by to w zwyklym aparacie dawac transfer WiFi. nie mowie tu o czyms konfigurowalnym z aparatu. po prostu wkladasz karte, odpawalsz laptopa w aucie i idziesz na pole foty cykac. na otwartym powietrzu daje to troche zasiegu...
Pozostaje jeszcze kwestia miniaturyzacji, bo jak wiemy niedomknięta klapka od CF'ów nie pozwoli nam włączyć aparatu. Ale myślę, że i to dało by się przeskoczyć. Produkt byłby naprawdę świetny - chętnie korzystał bym z czegoś takiego w domu lub w plenerze. A 1dynki w tym celu jakoś kupował nie będę
![]()
W CFie mieści się bez problemu.Zamieszczone przez Michal-Czuba
Pytanie tylko jak to działa z wnętrza aparatu. Jak wiadomo DSLRy są dobrze ekranowane...
Hmm ... mi to wygląda jakby miało taką "dupke" :
więc nie wiem czy tak się mieści?
Ale jakby nie było technologia jest - myślę, że reszta to tylko kwestia softu?
Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 20-08-2006 o 14:15
Hmm nie ma ktoś dostępu do takiego urządzonka, żeby sprawdzić czy nie dało by się tego uruchomić? Muszę pogadać ze znajomym, miał do jakiegoś starego pocket PC jakąś kartę wifi na CF... nie spalę nic próbując?
edit: tak mnie zainspirowaliście, że już wiem gdzie jest czujnik otwarcia klapki CF ... (sorry za jakosc foto, to z komorki) aparat widziany od strony klapki (300d):
w tym zaznaczonym miejscu akurat idealnie wpasowywała mi się końcówka długopisu i aparat się uruchamiał. Myślę, że jak zobaczycie jak wygląda bolec na klapce, który wchodzi w to miejsce będzie jasne jak to działa.
Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 20-08-2006 o 14:46
Tę "dupkę" zrobili chyba właśnie po to, żeby antena wystawała poza ekranowany czytnik.Zamieszczone przez Michal-Czuba
![]()