Ja się właśnie tak zastanawiam dlaczego nikt nie zrobił takie grubej gumy z dobrym klejem jako dodatek do hand-strapa. :)
Taki zestawik to bym chętnie zakupił. :)
Wersja do druku
Ja się właśnie tak zastanawiam dlaczego nikt nie zrobił takie grubej gumy z dobrym klejem jako dodatek do hand-strapa. :)
Taki zestawik to bym chętnie zakupił. :)
dobry pomysł wart wyprobowania, juz zaczołem rozglądać się za poxiliną :-)
Dobre, ale jakos mnie nie przekonuje, z gripem nie jest tak źle z trzymaniem. Ale nagroda za pomysłowość!!!
Nie znam powodów dlaczego Canon zmniejszył swój kolejny model. Właśnie dlatego dokupiłem gripa, nie dlatego że potrzebowałem lepszego zasilania, tylko dlatego żeby się lepiej trzymało. Z Twoim dodatkiem musi być naprawdę wygodnie. Gratuluję pomysłu. Kto wie, może kiedyś...jak będę jeszcze miał 350
Super pomysł. Moim zdaniem bomba. Myślę że nie koniecznie trzeba to aż tak ściskać w łapie żeby były odciski w poxilinie. Pewnie można troszke wyprofilować, tak bardziej uniwersalnie. Ale do mnie ten patent jak najbardziej przemawia. Jeżeli nie dorobię się do 20D albo 30D to pewnie kupię 350D i zmajstruję coś takiego. Dzięki za dobry pomysł. Super. Pozdrawiam
Ale przecież ten wynalazek zasłania Ci czujnik podczerwieni, pilot staje się bezużyteczny, trzeba to poprawić.
Chciałem opisać wrażenia z miesięcznego używania tego wynalazku.
Poprawa jest naprawdę zauważalna, 3-godzinne focenie z Tokiną 28-80 i 430EX nie powoduje bólu nadgarstka. Palce nie ślizgają się za bardzo, moim zdaniem tak samo jak po oryginalnym plastikowym uchwycie. Czyli mogłoby być lepiej. Można pokryć to czymś gumopodobnym. Chyba przejdę się do Castoramy czy OBI w poszukiwaniu czegoś co by to pozwoliło zrobić.
Pilota IR nie używam więc zasłonienie okienka nie jest dla mnie problemem. Jesli ktoś to używa, to można kupić pręt plexi czy polistyrenowy, wywiercić w wykonanym juz gripie otwór we właściwym miejscu, wkleić kawałek pręta, doszlifować do kształtu. Trochę roboty z tym by było.
Głównym problemem 350d jest jego niewielki uchwyt, z gripem jest o wiele lepiej a z tym pomysłowym udogodnieniem pewnie zbliża się do ideału. Ale zastanawia mnie czy dąło by się ten pomysł zaadaptować do aparatu bez gripa?
Mnie uchwyt w 350D pasuje,ale brawo za pomysł:mrgreen:
Powstał przed chwilą drugi uchwyt - do aparatu BEZ założonego gripa. Słuchajcie, rewelacja! :) Zrobiony taką samą techniką, tyle że nałożyłem więcej poxiliny na bok aparatu (aż musiałem wycinać po stwardnięciu część zasłaniającą klapkę CF) a przy odciskiwaniu palców trzymałem je znacznie bliżej siebie.
Okazuje się, że na takim gripie jest miejsce na mały palec! Mało, ale jest. Oraz że pozostałe palce mogą obejmować grip i trzymać solidnie aparat. W sumie jest to sprawa kilku milimetrów bardziej mięsistego gripa oraz wgłębienia na palec środkowy.
Przy bardzo ciężkim szkle oczywiście z gripem jest wygodniej, bo o grip opiera się nasada kciuka dodatkowo stabilizując aparat. Niemniej jednak nieraz poręczniejszy jest aparat bez gripa, teraz mogę to zrobić bez problemu. Co ciekawe, ta nowa nakładka niemal równie dobrze sprawuje się z aparatem z założonym gripem. Fotki zamieszczę gdy dopieszczę kształt i wykończę nakładkę.