"Na skos" ??? Ja pytam o przydatnośc w plenerze gdzie nie ma sufitu ani ściany :-).Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Wersja do druku
"Na skos" ??? Ja pytam o przydatnośc w plenerze gdzie nie ma sufitu ani ściany :-).Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Nie... jakos sie gimnastykuje choc za kazdym razem cos takiego mogloby sie przydac, choc wtedy mozliwosc ustawiania lampy pod dowolnym katem by odpowiednio rozswietlala cienie jest troche ograniczona.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Ten trzymak jest najbardziej przydatny gdy chcesz miec lampe na wierzchu aparatu przy uchwycie pionowym.
Czyli w jednej ręce aparat, w drugiej lampa? Bardzo się musisz gimnastykować?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jesli cienie mam z lewej strony mojej a prawej obiektu fotografowanego to nie ma problemu. Jak jest na odwrot, czyli lampe na kabelku musze odpalic z mojej prawej strony, to musze mocno kombinowac i albo rece na krzyz albo w lewej rece aparat, prawa macha lampa.Cytat:
w ograniczonym stopniu tez mozna. tracisz sporo mocy lampy, ale nie jest to problemem na krotki dystans, jak napisalem. plusem jest wieksza powierzchnia. i to na fotkach widac.Cytat:
oczywiscie, rzecz dotyczy kadrow poziomych. w pionie jest gorzej (wtedy czesto osobiscie odchylam "na sztorc").
w poziomie mozna zrobic jeszcze jeden myk, jesli sa ku temu warunki: odbic lampe od ziemii :) jesli podloze jest mozliwie neutralne barwnie, to aparat do gory nogami i jedziemy. ciezko w guzik trafic bez wprawy, ale mozna dojsc do praktyki. bywa pomocne :) a na krotki dystans ten myk daje ciekawe doswietlenie "od dolu". polecam wyprobowac