Odp: TTArtisan 75mm F1.5 Biotar Replica - mocowanie M42
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Kupiłem w RP, dwa lata gwarancji. Nowy produkt, pełen zestaw fabryczny.
Opie! Na dwa lata gwarancji to się można jarać przy obiektywie z AF i stabilizacją, a manualne mają od dziecka dożywotnią :mrgreen: Na Aliexpress ten obiektyw widziałem za ca 1190 PLN z darmową dostawą ;)
5 załącznik(ów)
Powiem tak. To jest fajne i niefajne. Wielu fotografów (nie wszyscy) poszukuje ciekawszego bokehu. Interesujący się tym fotografowie rozmawiają sobie na ten temat itd itd. Tak silny efekt jak tutaj robi z nieostrościami coś jak obrazy Van Gogha ;) (ale twarz w ostrości - nic tu nie "maluje". I pojawia się tu moja myśl. Płytka GO jest pożądana w portrecie po to, by twarz była najważniejsza, a tło nie odciągało od tej twarzy uwagi.
Sęk w tym, że aż taki bokeh te uwagę odciąga. Może w nocnych zdjęciach miasta, w krajobrazach takie coś by mi leżało. W portrecie aż tak silny bokeh leży mi średnio. Zwróc uwagę czy nie będziesz teraz szukał miejscówek by pokazać te rozmycia świateł itp. Tło stanie się ważniejsze niż modelka. Chodzi o proporcie pomiędzy tematem a bokehem. Dwa grzyby w barszczu to nie zawsze dobry pomysł.
Co oczywiste to moje subiektywne zdanie i sie za to co napisałem nie obrazisz.
Dużo racji w tym co pisze Jacek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Powiem tak. To jest fajne i niefajne. Wielu fotografów (nie wszyscy) poszukuje ciekawszego bokehu. Interesujący się tym fotografowie rozmawiają sobie na ten temat itd itd. Tak silny efekt jak tutaj robi z nieostrościami coś jak obrazy Van Gogha ;) (ale twarz w ostrości - nic tu nie "maluje". I pojawia się tu moja myśl. Płytka GO jest pożądana w portrecie po to, by twarz była najważniejsza, a tło nie odciągało od tej twarzy uwagi.
Sęk w tym, że aż taki bokeh te uwagę odciąga. Może w nocnych zdjęciach miasta, w krajobrazach takie coś by mi leżało. W portrecie aż tak silny bokeh leży mi średnio. Zwróc uwagę czy nie będziesz teraz szukał miejscówek by pokazać te rozmycia świateł itp. Tło stanie się ważniejsze niż modelka. Chodzi o proporcie pomiędzy tematem a bokehem. Dwa grzyby w barszczu to nie zawsze dobry pomysł.
Co oczywiste to moje subiektywne zdanie i sie za to co napisałem nie obrazisz.
Ja się dokładnie z tym wszystkim zgadzam :) Z pewnością nie jest to obiektyw "na co dzień" i bardziej traktuję go od święta bo nie zawsze jest chęć i czas na szukanie tła generującego "swirly bokeh" :) Traktuję go jako odskocznię i zabawę, ale nie narzędzie codziennego użytku chociażby ze względu na konieczność manualnego ustawiania ostrości (nie zawsze jest na to czas - a raczej nigdy g nie ma za wiele).
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Powiem tak. To jest fajne i niefajne. Wielu fotografów (nie wszyscy) poszukuje ciekawszego bokehu. ... Płytka GO jest pożądana w portrecie po to, by twarz była najważniejsza, a tło nie odciągało od tej twarzy uwagi.
Sęk w tym, że aż taki bokeh te uwagę odciąga.
Zgadzam się.
Ktoś z macających miał / nadal ma "must have" sprzed 15-10 lat manual Samyang 85/1.4 ?
Porówna go subiektywnie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Można gdzieś zobaczyć więcej zdjęć tej modelki, albo link do jej insta?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tutaj to bokeh bardziej przeszkadza niż pomaga. Wygląda jakby modelka patrzyła na kolorowe kółka zawieszone przy jej twarzy.