Odp: Canon EOS R - problem - zniekształcenie obrazu
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dzięki za info.
Ja w ogóle tego nigdy nie używałem, wczoraj się pobawiłem tym trochę, ale przyznam, że nie wiem po co miałbym to używać.
Nie ma sprawy.
Wiem, że interesujesz się fotografią lotniczą możesz sobie sprawdzić czy tu przypadkiem z uwagi na szybko poruszające się obiekty nie widzisz jakichś subtelnych różnic jak zrobisz z EFCS i Full Mechanical.
Może bardzo szybkie poruszenie aparatu w bocznej osi skrętnej na średnio-krótkich czasach i krótkiej ogniskowej?
Nadal nie mamy RAW-a ani choćby JPG prosto z puszki z EXIF-ami.
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Nie ma sprawy.
Wiem, że interesujesz się fotografią lotniczą możesz sobie sprawdzić czy tu przypadkiem z uwagi na szybko poruszające się obiekty nie widzisz jakichś subtelnych różnic jak zrobisz z EFCS i Full Mechanical.
Wstyd się przyznać, wyszło śmiesznie, bo okazało się, że cały czas miałem włączony Tryb 1 i cały czas tak fotografowałem. Teraz jak to wyłączyłem w ogóle to nagle aparat zaczął wydawać inne dźwięki przy fotografowaniu...
Hehe, człowiek uczy się całe życie :) Jak kupiłem R to od razu przegrzebałem całe menu i poczytałem instrukcję i od samego początku mam tam "disable", żeby działać na mechanicznej. I tak - na długim czasie naświetlania są 2 kurtyny w tym trybie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wstyd się przyznać, wyszło śmiesznie, bo okazało się, że cały czas miałem włączony Tryb 1 i cały czas tak fotografowałem. Teraz jak to wyłączyłem w ogóle to nagle aparat zaczął wydawać inne dźwięki przy fotografowaniu...
Tryb pierwszy jest chyba domyślnie ustawiony na produkcji :)
Zaden to wstyd
Jeżeli migawka mechaniczna ma odmierzyć czas to najpierw musi jedna grupa lamelek zasłonić matrycę (to pierwszy dżwięk), bo przecież w bezlustrze matryca jest odsłonięta gdy patrzymy. Potem muszą dwie grupy lamelek zrobić swoje, czyli odmierzyć czas, na końcu mamy znowu zasłonięta matrycę, więc znowu jedna grupa lamelek musi odsłonić matrycę. To drugi dźwięk, powinien być dłuższy.
Przy zrobieniu jednego zdjęcia migawka wykonuje dwukrotnie swoja pracę. W sumie przy licznikach przebiegu aparatów powinno być rozróznienie na zdjęcia zrobione na migawce mechanicznej i na elektronicznej. Tak czy siak liczba zdjęć nie będzie się zgadzała z ilościa przebiegów migawki :) :) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Jeżeli migawka mechaniczna ma odmierzyć czas to najpierw musi jedna grupa lamelek zasłonić matrycę (to pierwszy dżwięk), bo przecież w bezlustrze matryca jest odsłonięta gdy patrzymy. Potem muszą dwie grupy lamelek zrobić swoje, czyli odmierzyć czas, na końcu mamy znowu zasłonięta matrycę, więc znowu jedna grupa lamelek musi odsłonić matrycę. To drugi dźwięk, powinien być dłuższy.
Przy zrobieniu jednego zdjęcia migawka wykonuje dwukrotnie swoja pracę. W sumie przy licznikach przebiegu aparatów powinno być rozróznienie na zdjęcia zrobione na migawce mechanicznej i na elektronicznej. Tak czy siak liczba zdjęć nie będzie się zgadzała z ilościa przebiegów migawki :) :) :)
I tak jest. Licznik klapnięć migawki (ten dostępny tylko przez API) nie liczy "klapnięć" elektronicznych za to klapnięcia na full-mechanicznej liczy podwójnie (zgodnie z prawdą).
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Muszę się przyznać, że miałem dokładnie tak samo! Dopiero teraz przełączyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Muszę się przyznać, że miałem dokładnie tak samo! Dopiero teraz przełączyłem.
Ale co ciekawe w tym Trybie 1 obrazu nie miałem zniekształconego, bo bym to od razu zobaczył przy panningum albo śmigłach. Pełna elektroniczna kładzie tło masakrycznie, a nawet jak robię portrety dziecku to widać czasem zniekształcenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale co ciekawe w tym Trybie 1 obrazu nie miałem zniekształconego, bo bym to od razu zobaczył przy panningum albo śmigłach. Pełna elektroniczna kładzie tło masakrycznie, a nawet jak robię portrety dziecku to widać czasem zniekształcenia.
Dokładnie tak, jak piszesz. Byłem przekonany, że to pełna mechaniczna, bo zniekształceń żadnych nie było. Jestem ciekaw, czy będzie różnica w bokehu. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów także pod tym względem.