a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestaniesz :)Cytat:
Zamieszczone przez arkadios
Wersja do druku
a tak w ogole to rob kolorowe, a dopiero pozniej w ps rob BW, najlepiej uzywajac filtra o nazwie BW - pelna wygoda, sprobuj raz a nie przestaniesz :)Cytat:
No tak. Ale myślałem, że skoro jest taka opcja to dlaczego z niej nie korzystać.
Ja jak robiłem na analogu zdjęcie BW z czerwonym filtrem to niebo miałem czarne a chmury stawały się majestatyczne. A tu tego nie potrafię uzyskać. Nie umiem się przestawić...
Lepiej sie nie przestawiac... Zdjecia BW wg mnie jakos ladniej na analogu nadal wychodza.Cytat:
Mam pytanie szczególnie do użytkowników w/w aparatu. Jak zresztą pokazują testy w stylu standardowy zwłaszcza jpeg jest wygląda w porównaniu z konkurencja na nieostry. Standardowo ostrość ustawiona jest na 3 reszta parametrów na 0. Jak ustawiacie te parametry lub jak je ustawić by otrzymać jak najlepsze zdjęcia. Nie mówię już o gustach i guscikach, gdyz jedni lubią cukierkowe zdjęcia inni nie. Co proponujecie ? Podwyższenie samej ostrości już daje ciekawy efekt.
Jak poprzedni kolega - przejdź na RAW
Nie da się zaproponować "jednego słusznego" ustawienia. Więc jak wyżej - RAW.
Początki mogą być trudne, bolesne i irytujące, ale... Zdecydowanie RAW. :-D
jak masz takie lustro to naprawde RAW...
nie pamietam nawet jak wygląda jpg z aparatu:P
Ale tu nie w tym rzecz. Wszystkie zdjęcia wykonuje w RAWie. Natomiast zmieniając w stylu obrazu skalę ostrości na większą niż domyślną, zdjęcia wreszcie stały się ostrzejsze. Łatwo powiedzieć obróbka, nigdy tego nie robiłem :( To moja pierwsza lustrzanka. Zresztą boję się zniszczyć poprawianiem zdjęcie, zamiast je naprawić.