bedzie dzialac.
Wersja do druku
kociu, a dałbyś radę opisać jak obrobiłeś wtyczkę?
Spróbuję, ale robilem to ponad rok temu, wiec niestety nie bedzie zdjec.
Tak jak pisalem wczesniej nalezy z tej "Podstawki jednorzędowej tulejowanej" odciać 3 piny i podzielic je na dwa połączone i jeden osobny.
Te 2 ktore sa polaczone maja idealnie taki rozstaw otworów jak trzeba, nalezy je jedynie dopasowac aby zmiescily sie do gniazda w aparacie, a dokladniej nalezy "zebrac" (zeszlifowac pilnikiem) sporą częsc plastiku dookola metalowych pinow i na plaszczyznach podluznych oraz plastik dookola tego pojedynczego pinu, tak aby trzeci pin rowniez pasowal do gniazda (czyli zeby odlegloasci pomiedzy poszczegolnymi pinami byly rowne, tak aby twozyly one trojkat rownoboczny) . Nalezy to zrobic "na oko" tak aby dopasowac do gniazda w aparacie. Pozostaje juz tylko przyklejenie pojedynczego pinu do 2 pozostalych, nad nimi po srodku.
Przy elemencie z pojedynczym pinem trzeba tak szlifowac aby zachowac jedna plaszczyzne ktora to skleimy ten element z 2 polaczonymi pinami.
Ja do klejenia uzyłem super glue, a ze nie mam zadnych precyzyjnych narzedzi szlifowalem plastik za pomoca pilnika do metalu, najmniejszego jaki udalo mi sie znalesc w domu. Mozna by to chyba zrobic np. pilnikiem do paznokci i mozy wyszloby to lepiej, mnie w kazdym razie nie chcialo sie bawic:).
Wykonalem 2 takie same wtyczki i wlozylem jedna w druga ( i skleilem super glue) aby uzyskac wieksza dlugosc, przez co glebiej umiescilem wtyczke w obudowie jacka starych sluchawek, zalalem to poxipolem i w ten sposob uzyskalem sztywna i solidna wtyczke.
Przepraszam za nieudolny opis ale nie do konca wszytko pamietam.
Ja zrobiłem wg wskazówek coś takiego:
Z jednej strony jest wtyk do gniazda w EOSie 20D/30D zrobiony z gniazda komputerowego. (niestety nie wyszło zbyt dobrze) a z drugiej strony jest gniazdo na MicroJacka. Dzięki tej przejściówce można używać zwykłych wężyków od 300D/400D/350D.
Pierwsza wersja kabelka niestety nie wyszła zbyt perfekcyjnie, właśnie z uwagi na wtyczkę której zrobienie stało się dla mnie sporym problemem. Dlatego wymyśliłem inny pomysł, droższy ale prostszy i skuteczniejszy.
Należy zakupić podróbkę wężyka do Canona, np. coś takiego:
trzech różnych sprzedawców na Allegro. Ja bym wziął najtańszy.
A następnie przeciąć kabel tego wężyka w dostatecznej odległości od wtyczki i kabel zakończyć gniazdem microjack z jednej strony, a z drugiej strony wężyka wtyczkę Microjack. Dzięki takiemu zabiegowi powstanie nam prawie profesjonalna przejściówka razem z wężykiem.
Zapewne ktoś zada pytanie w jakim celu robić te kombinacje skoro za 65 PLN można kupić właśnie ten gotowy wężyk. Ano chociażby dlatego że w prosty sposób można sobie zrobić przedłużacz wężyka na praktycznie dowolną odległość tworząc kabel zakończony z obu stron gniazdami Microjack. Ja dzięki temu mam możliwość używania moich wcześniejszych konstrukcji wężyków spustowych do 300D Uchwytpistoletowy Fotosniper oraz wężyk do Macro z popychaczem przysłony w obiektywach manualnych.
Dodatkowo też na Allegro pojawił się wężyk radiowy z wtyczką Microjack, czyli w ten sposób mamy możliwość korzystania z praktycznie całej gamy wężyków starszych typów i wszelkich innych wydumek spustowych.
a nie łatwiej kupić tanie wtyczki i gniazda i zrobić przedłużacz rozcinając już kupiony wężyk? Wtyczka przynajmniej będzie dobra. Dla mnie pomysł zły.
chodziło mi dokładnie o to co napisałem ;) , SimOn ma rację. Rozcinając podróbkę, nie potrzebujesz końcówek N3, w środek wstawić można gniazdo i wtyczkę jack.
kiedyś robiłem węzyk koledze do nikona, wtyczka była zrobiona jak wyżej z komputerowego rs, natomiast kształt wyczki możan wymodelować z poxiliny, poczekać aż wyschenie i opiłować do porządanego kształtu, ewentualnie pomalowac i wygląda fabrycznie :-)
Witam wszystkich, za dwa tygodnie zostanę Canonierem :-)