Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: #17 Wężyk spustowy do Canona 30D

  1. #1
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Wawa
    Posty
    48

    Lightbulb #17 Wężyk spustowy do Canona 30D

    Oto przepis na samodzielne wykonanie wężyka spustowego do Canona EOS 30D.

    Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia sprzętu spowodowane korzystaniem z tego opisu

    1) Materiał na wtyk



    Najtrudnieszą częścią zadania jest "zdobycie" odpowiedniego wtyku. Jak się okazało, odpowiedni rozstaw "dziurek" mają żeńskie wtyki DB9 lub DB25 (ja miałem pod ręką ten drugi). Rozbieramy metalową obejmę wtyku i odpiłowujemy potrzebną nam plastikową część.

    2) Obróbka

    Następnie przy pomocy pilnika iglaka odpowiednio modelujemy kształ wtyku (zajmie to trochę czasu...). Chodzi o otrzymanie kształtu jak na poniższym zdjęciu. Przed zaklejeniem wtyku w jakiejś obudowie sprawdzamy czy elektryka kontaktuje - poprzez zwieranie styków "na krótko" i obserwację zachowania lustrzanki (schemat poniżej wszystko wyjaśnia).



    Przymiarka do aparatu:


    3. Elektryka

    Jak już mamy gotowy wtyk, robimy połączenia zgodnie ze schematem:



    Sposób wykonania mechanizmu załączającego jest dowolny (najlepiej wykorzystać microswitche). Zwracam uwagę, że podczas naciskania przycisku wyzwalającego, najpierw powinien być zwierany styk "AF", a potem - bez jego rozłączania - zwierany styk "Migawka". Za pomocą dwóch microswitchy o różnej długości metalowych blaszek łatwo wykonać odpowiedni mechanizm.

    Powodzenia w budowie i radości z gotowego wężyka
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    44
    Posty
    4 709

    Domyślnie

    podaj jeśli możesz skąd wziąłeś te metalowe styki, jak je zlutowałeś (zgaduję, że to może być problem) i czy w końcu zamknąłeś to w jakiejś obudowie. Dodatkowo, fajnie by było, gdybyś pokazał ten układ sterujący (lub choćby powiedział co trzeba do czego dolutować jeśli kupimy całość np. na Allegro za 10 PLN)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

    Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

  3. #3
    Pełne uzależnienie Awatar minek
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Łódź
    Wiek
    42
    Posty
    1 386

    Domyślnie

    Metalowe styki są we wtyczce, z której musisz uciąć róg z trzeba stykami.
    Tu nie ma żadnego układu sterującego.
    Na obrazku masz pokazane który drut z którym musi być połączony i między które wstawić dwa .. ee... jak to się nazywa.. przełącznik - nie, załącznik? No, guziki które robią zwarcie.
    a jak kupisz całość na allegro to chyba już nic nie trzeba lutować, bo całość to całość.

  4. #4
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Wawa
    Posty
    48

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez minek
    Metalowe styki są we wtyczce, z której musisz uciąć róg z trzeba stykami...
    Jest tak jak napisał minek.

    Układ "elektroniczny" pokazany jest na schemacie; całe "urządzenie" to tylko przewody dolutowane do odpowiednich styków i tyle. To da się zrobić za grosze.
    Zdjęcie wnętrza obudowy:



    (1) - microswitch z długą blaszką - ten zwiera się najpierw, więc jest podłaczony do "AF"
    (2) - microswitch z krótką blaszką - ten zwiera się jako drugi, więc jest podłaczony do "Migawka".
    Wzajemne ułożenie microswitchy trzeba dopasować eksperymentalnie. Koszt jednego microswitcha - ok. 2,50zł.
    (3) - jako przycisk służy okrągła dioda świecąca z odpiłowanymi nóżkami, "przedłużona" za pomocą kawałka drewienka (4).

    Zdjęcie gotowego wtyku (ohydny, ale działa):



    Plastikowa "obudowa" wzięta z jakiegoś minijacka czy toś w tym stylu. Doklejona plastikowa czarna część zapewnia odpowiednią "stabilność" wtyku w aparacie. To trzeba ustalić metodą prób i błędów.

    Proponuję we własnej obudowie zrobić także włącznik migawki "włącz-wyłącz", żeby przy np. 15minutowym czasie naświetlania nie trzymać przez 15 minut wciśniętego przycisku "migawka". Palec boli :-D
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Dołączył
    Jun 2005
    Miasto
    przystanek Warszawa
    Wiek
    36
    Posty
    2 928

    Domyślnie

    Ja to chyba siądę i zrobię sobie samą przejściówkę z minijack'a na to N3.
    Super kabelek został mi po analogowym EOSie 300 - więc szkoda go wyrzucić; starczy dorobić żeński jack z jednej strony a z drugiej N3

    Aha, Fotograffik - prześlesz mi tą resztę wtyczki co Ci została?
    Jak mi zostanie to z kolei mogę przesłać dalej

  6. #6

    Domyślnie

    Hej!

    Dzięki za pomysła!
    Pomysł działa, więc po co przepłacac?
    Tak się rodzi mój wężyk:


    Wtyczka, efekt końcowy:


    Wystarczy dobry pilnik, cierpliwości oraz troche zdolności manualych. Schemat połączeń dobry-wszystko działa!

    Pzdr!
    Ostatnio edytowane przez lokowaty ; 01-08-2006 o 13:48
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

  7. #7
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    54

    Domyślnie

    A czy do 10D też będzie pasował ten schemat połączeń?

  8. #8
    Bywalec Awatar westu
    Dołączył
    Feb 2006
    Miasto
    right next door to hell
    Posty
    153

    Domyślnie

    Tak, bedzie pasowal
    Kurcze, też sobie taki musze sprawić, na allegro najtańsze kosztują 80zł ...

  9. #9
    Uzależniony Awatar Routlaw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy
    Wiek
    42
    Posty
    983

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Fotograffik Zobacz posta
    Jak już mamy gotowy wtyk, robimy połączenia zgodnie ze schematem:

    A jak jest z BULB? Wystarczy jak dorobie jeszcze jedną żyłę podłączoną tak jak migawka na powyższym schemacie tyle że z włącznikiem 0/1 ??
    Będzie to działać? czy tylko się puszka s... popsuje..?
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

    BLOG

  10. #10
    Bywalec
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Wrocław, Radosmko
    Wiek
    36
    Posty
    111

    Domyślnie

    A ja zrobilem swoj wezyk nieco inaczej, opis znalazlem gdzies w necie rok temu, a wyglada to tak:






    Wtyczke te robi sie z postawki precyzyjnej do elemntow elektronicznych takiej jak te:
    (na stronie tme nazywa sie to "Podstawka jednorzędowa tulejowana 20pin"
    http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...&id_drzewo=143)



    nalezy wylamac 3 takie "piny" i od nich oderwac jeszcze 1 aby miec osobno 2 i 1.
    Teraz trzeba przykleic ten jeden po srodku 2 pozostalych i gotowe, mamy idealny rozstaw wystarczy juz tylko przyszlifowac recznym pilniczkiem ich obudowy aby dopasowac do gniazda i gotowe.
    Ja zabudowalem to w starej obudowie wtyczki jack od sluchawek i zalalem w srodku poxipolem, jednak dle lepszego montarzu wykonalem jeszcze jedna taka wtyczke i wlozylem jedna w druga aby moc glebiej umiescic to w gumowej obudowie jacka.
    Tak wykonana wtyczka miesci sie idealnie i trzyma sie dosc mocno zapewniajac bardzo dobry styk.
    Podstawki precyzyjne sa bardzo tanie bo koszt takiej z ok 20 pinami to ok. 2zl w wiekszosci sklepow elektronicznych.

    A tak wyglada wtyczka wetknieta w aparat:



    Pozdrawiam
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •