Odp: [pawel.guraj] Góry i podróże
Wiele wakacji spędziłem w górach (głównie Tatry Wysokie i Zachodnie) zawsze dodatkowo tachając ze sobą jakiś aparat i dwa obiektywy... A o złotej godzinie wspomniałem: 1 - pośród setek swoich zdjęć krajobrazów górskich nie mam żadnego zrobionego w tych godzinach, bo głównym celem moich wypraw także nie była fotografia, tylko turystyka; 2 - w nawiązaniu do użytego zwrotu - klasyki zdjęcia krajobrazowego; 3 - i także trochę rozmarzyłem się, wyobrażając sobie te krajobrazy o innych porach dnia, w innym świetle.
Żadna "obrona" nie jest potrzebna, Twoje zdjęcia same się bronią, są piękne. Serdecznie Pozdrawiam - Radek.
Cześć.
Przejrzałem swoje zdjęcia z okolic Bolzano w stronę Monte Cristallo, robione w maju i na początku września, z 5D mk III. Moja kolorystyka jest inna, szczególnie w "kolorze" skał, gdzie dominują odcienie białego i szarego, tak jak u ciebie w nr 3,7 i np 12. Czy 5,13 15 nie są za ciepłe? Pytam w kontekście matrycy z R5.
pozdr,MK.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Pierwszy dzień w Dolomitach i pierwsza wyprawa z góry z Canonem :)
Okolice Tre Cime di Lavaredo.
3.
Załącznik 6505
Z którego miejsca robiłeś zdjęcie nr 3?
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Z którego miejsca robiłeś zdjęcie nr 3?
Z Forcella Lavaredo.
Paweł
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
Cześć.
Przejrzałem swoje zdjęcia z okolic Bolzano w stronę Monte Cristallo, robione w maju i na początku września, z 5D mk III. Moja kolorystyka jest inna, szczególnie w "kolorze" skał, gdzie dominują odcienie białego i szarego, tak jak u ciebie w nr 3,7 i np 12. Czy 5,13 15 nie są za ciepłe? Pytam w kontekście matrycy z R5.
pozdr,MK.
Wiesz, to kwestia balansu bieli, który przy obróbce ustawiam trochę pod własny gust. Trudno tu coś powiedzieć w kontekście matrycy R5 - bo obrabiam RAWy na własnym profilu, tak więc tu też trochę mojego gustu. Przy okazji wrzucę zimniejszą wersje.
A drugiej strony - dolomit potrafi być biały, żółty, pomarańczowy a nawet prawie czarny.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ok, o gustach nie dyskutujemy
pozdr,MK.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
ok, o gustach nie dyskutujemy
Aj tam nie dyskutujemy - zrobiłem zimniejszą wersję i prawdę mówiąc teraz nie wiem, która bardziej mi się podoba ;-)
5a.
Załącznik 6537
p,paw
mz 5a jest ok, bliższe rzeczywistości, spróbował bym też: kolor selektywny, biały, i ściągnąć niebieski, ale pewnie wydziwiam.
pozdr,MK.
3 załącznik(ów)
To teraz trochę nie góry, ale podróże. Króciutki relaks przed Dolimitami, czyli Lido di Jesolo.
18.
Załącznik 6576
19.
Załącznik 6577
20.
Załącznik 6578
p,paw