3 załącznik(ów)
Re: Odp: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f
Cytat:
Zamieszczone przez
Zetka
wracam.. sytuacja wyglada tak:
po wybraniu punktu ostrości i naciśnięciu do połowy spust migawki często zmieniam delikatnie ułożenie kadru i po tym, [U]aparat również zmienia mi ostrość[/U], czy mogę jakoś "zablokować" wybrany punkt ostrości by potem móc swobodnie zmienić układ kadru?
z góry przepraszam za chaos wypowiedzi.. ale staram się znaleźć rozwiązanie i moment gdzie i co robię źle..
please, dajcie znać!
z góry dziękuję,
Zetka
Z ww. zdania wynika, że "po wybraniu punktu ostrości... zmieniasz delikatnie ułożenie kadru" , czyli przekadrowujesz już po ustawieniu ostrości przez aparat (naciśniecie spustu do połowy)
ad.1
Przy przkadrowaniu z ustawioną wcześniej ostrością zmieniasz płaszczyznę ostrości, która będzie po przekadrowaniu już w innym miejscu. Ostrość powinna być ustawiona na czujniku AF bez przekadrowania.
Problemem jest właśnie to, że po ustawieniu ostrości przez aparat dalej kombinujesz przesuwając aparat , który zmienia płaszczyznę ostrości i przestawia ostrość na inny punkt (wybrany już przez siebie , a nie przez Ciebie). NIE MOŻNA I NIE POWINNO SIĘ PRZEKADROWYWAĆ PO USTAWIENIU OSTROŚCI W OKREŚLONYM PUNKCIE.
Załącznik 5598
oraz napisałaś: "aparat również zmienia mi ostrość"
Ad.2
Z powyższego zdania można wywynioskować, że masz ustawione ciągłe ustawianie ostrości, czyli tzw. AI FOCUS, lub AI SERWO a powinno być ustawione ONE SHOT ponieważ przy ciągłym ustawieniu ostrości aparat ustawi ostrość na to, co będzie najbliżej niego. Czyli na dłoń z telefonem w Twoim przypadku, zamiast ustawić ostrość na twarz/oko.
Załącznik 5599
Ad.3
No i ustawiasz w polu wyboru tylko jeden czujnik Af-a, czyli najpierw komponujesz kadr i na końcu wskazujesz na czujnik , który ma ustawić ostrość w we wskazanym miejscu. Czyli wybierasz jeden z 19-tu dostępnych punktów AF-a.
Załącznik 5600
Odp: Re: Odp: Problem z łapaniem ostrości Canon D70 i Canon 85mm 1.4f
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Z ww. zdania wynika, że
"po wybraniu punktu ostrości... zmieniasz delikatnie ułożenie kadru" , czyli przekadrowujesz już po ustawieniu ostrości przez aparat (naciśniecie spustu do połowy)
ad.1
Przy przkadrowaniu z ustawioną wcześniej ostrością zmieniasz płaszczyznę ostrości, która będzie po przekadrowaniu już w innym miejscu. Ostrość powinna być ustawiona na czujniku AF bez przekadrowania.
] z 19-tu dostępnych punktów AF-a.
Załącznik 5600
Jest dokładnie tak jak Candar napisał...sam używam body 70d ale z 50mm 1.4 i jak przez wizjer ustawiałem ostrość na przysłonie poniżej f2 i próbie przekadrowania zdjęcie wychodzilo nie ostre przez to że właśnie ta płaszczyzna się zmienia.
Moim sposobem na to jest kadrowanie na LV, ustawienie ostrości tam gdzie mi pasuje i wtedy ostrość mam tam gdzie ustawiłem.
Dodam jeszcze że łapanie AF mam zdjęte ze spustu.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka