Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Miałem podobnie i to na dwóch różnych kompletach, okazało się, że w każdym było po jednym bardzo słabym akumulatorku. Metodą prób ustaliłem które to i z 8 zostało mi 6.
Miłe złego początki, za chwilę bl 700 wykryje tobie kolejny uszkodzony eneloop (taka migająca ikonka akumulatora) - miernik- ma 0,8 V, pozostałe 1,23 - 1,28, dokładasz następny i usque ad finem.
Styki w lampie bym wyczyścił.
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Miłe złego początki, za chwilę bl 700 wykryje tobie kolejny uszkodzony eneloop (taka migająca ikonka akumulatora) - miernik- ma 0,8 V, pozostałe 1,23 - 1,28, dokładasz następny i usque ad finem.
Ja wykryłem uszkodzony nie ładowarką, ani miernikiem, tylko wkładając różne kombinacje do lampy. Było to z 1,5 roku temu, te 6 które wtedy ustaliłem jako dobre działają nadal.
Tam te dwa zresztą dalej pracują tylko w zabawkach pod mniejszym obciążeniem. Ale wiadomo, że czas życia tych akumulatorów już nie będzie jakiś długi.
Cytat:
Zamieszczone przez
4kwiatek
Głupie pytanie. A lampa ze zwykłymi bateriami działa ?
Nie
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
A co pokazuje miernik? Jakie mają napięcie po naladowaniu na full?
Miernik na obu zestawach na każdym aku pokazywał 1.36V więc dobrze.
Problem się rozwiązał.
Jak pisałem, sprawdziłem na dwóch zestawach akumulatorów i na bateriach.
Lampa pokazywała rozładowaną baterię.
Nie wiem jaki to ma związek ale jak zdjąłem z lampy uchwyt na filtry to zaczęło działać jak należy.
Dziękuję wszystkim za sugestie.
Odświeżę temat
Enelop Panasonic 2500 m/ah. Mam CHYBA z 5 lat i chyba właśnie umierają. Po włożeniu do lampy długo się ładuje, po czym wyłącza się. Drugi raz włączenie niby działa OK ale czuć że po błysku dłużej się ładują, jakby im mocy/pojemności brakowało. Problem w tym że używam je dość rzadko. Jednak wyczytałem by regularnie je ładować co niniejszym czyniłem. Czyżby starość je dopadła?
Moje najważniejsze pytanie bo nie jestem elektronikiem. Co robić by wydłużać ich żywotność szczególnie przy używaniu 2 - 3 razy w roku. Na czas nieużywania rozładować? Może jednak wyczerpywać je np w latarce? Może pilnować by miały 100% naładowania? Mam ładowarkę mikroprocesorową (TECHNO line BC 700) zrobiłem odświeżanie (rozładowuje/ładuje ileś tam razy) ale chyba niewiele im to pomogło. Widzę to po czasie jakie lampa potrzebuje na naładowanie się. Ładowałem wartością 700 co 2 - 3 mieś. , tak mi doradzono choć powszechnie uważa się że im mniejszą wartością tym lepiej co podobno prawdą nie jest.
Jakieś mądre rady...?
Cytat:
Zamieszczone przez
jamto
Odświeżę temat
Enelop Panasonic 2500 m/ah. Mam CHYBA z 5 lat i chyba właśnie umierają. Po włożeniu do lampy długo się ładuje, po czym wyłącza się. Drugi raz włączenie niby działa OK ale czuć że po błysku dłużej się ładują, jakby im mocy/pojemności brakowało. Problem w tym że używam je dość rzadko. Jednak wyczytałem by regularnie je ładować co niniejszym czyniłem. Czyżby starość je dopadła?
Moje najważniejsze pytanie bo nie jestem elektronikiem. Co robić by wydłużać ich żywotność szczególnie przy używaniu 2 - 3 razy w roku. Na czas nieużywania rozładować? Może jednak wyczerpywać je np w latarce? Może pilnować by miały 100% naładowania? Mam ładowarkę mikroprocesorową (TECHNO line BC 700) zrobiłem odświeżanie (rozładowuje/ładuje ileś tam razy) ale chyba niewiele im to pomogło. Widzę to po czasie jakie lampa potrzebuje na naładowanie się. Ładowałem wartością 700 co 2 - 3 mieś. , tak mi doradzono choć powszechnie uważa się że im mniejszą wartością tym lepiej co podobno prawdą nie jest.
Jakieś mądre rady...?
Chyba tylko taka rada że te baterie trzeba systematycznie rozładowywać przed każdym ładowaniem w przeciwnym razie tracą na pojemności jeśli je się tylko doładowuje
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Chyba tylko taka rada że te baterie trzeba systematycznie rozładowywać przed każdym ładowaniem w przeciwnym razie tracą na pojemności jeśli je się tylko doładowuje
To coś czego dotychczas nie słyszałem.....
Ładowarka, którą masz - a mam taką samą - ma funkcję "najpierw rozładuj, a potem naładuj". Zawsze ładowanie robię w ten sposób i dotychczas tylko jeden akumulatorek, z kilkunastu, mi padł.
To na przyszłość. A te, o których piszesz, to chyba tylko do wyrzucenia.
Akumulatory NiMh mają efekt pamięci.
Oczywiście w sposób ekologiczny. :D
Ale to nie jest taki efekt pamięci jak w przypadku NiCd. Z moich doświadczeń białe Eneloopy Sanyo po 12 latach działają jak nowema kilkuletnie Eneloopy Panasonic nadaj się tylko do myszy albo zegara ściennego.