Dokładnie. Myślę, że Canon potrzebne jeszcze ze 2 lata i skompletuje ten system w doskonałą całość :)
Wersja do druku
nie robmy sobie jaj z pogrzebu :)
wez sobie w sklepie do reki 6D mkII i RP i mysle, ze szybko ci sie wyjasni, ktory korpus jest sensowniejszy. nawet przy macaniu, bo nad realnym uzytkowaniem w plenerze sie nawet nie bede rozwodzil...
a potem sobie zrob tabelke obiektywow, ktore bys docelowo chcial do tego zapiac. zobacz jak jest z ich (nie)dostepnoscia w bagnecie RF, policz sobie jaka bedzie spodziewana cena RF-a, a potem jak zle balansuje sie RP z istniejacym odpowiednikiem EF.
kto teraz kupi 6D mkII? nie wiem... wiekszosc osob, ktore na chwile obecna chca uzywac wiecej niz jednego obiektywu (i to tego 35mm) :) i to tylko wsrod tych osob, ktore kupuja sprzet od zera, bo przeciez calkiem sporo osob ma jeszcze zacne szkla EF :)
Myślę, że sporo na rynku ML w tej chwili mógłby zmienić naleśnik typu 35 lub 40f2.8RF właśnie w duecie z takim nowym EOSem RP.
ruch agresywny cenowo - będą ciężko walczyć o utrzymanie tej ceny czekają nas cashbacki i nne akcje ale ugryzą kawał tortu
jeśli ktoś miał nadzieje że to będzie miało 1/8000s to był w grubym błędzie - w tym segmencie rynku to zupełnie zbędne nawet jakby miał 1/2000 to i tak sprzedawałby się tak samo.
ja przy moim 6D nie bardzo widzę jak miałbym mieć ochotę na zakup tego wykastrowanego korpusu - nie widzę co miałoby mnie przenieść na autostradę - stara technologia matrycy (ona była już stara jak wychodziła w 6DI)? malutka bateryjka? nadal potężny crop na 4K (a to jest jakaś część rynku)?
dobrze że chociaż adapter EF sprzedają w komplecie :mrgreen: i ogólnie dobrze że taka alternatywa jest w końcu jest to pełnoklatkowy aparat ze starą ale dająca się używać matrycą (w przeciwieństwie do słynnych 18 czy 15 mpix matryc które były/są totalną kiszką :mrgreen:) zastanawiam się kto kupi jeszcze duże lustro APSC (no może z wyłączeniem 7DII)? czy APSC w dużych obudowach ma jeszcze jakąś przyszłość?
jak na razie w orbicie moich zainteresowań pozostaje R albo 5DIV bo liczy się wnętrze jak wiadomo :mrgreen:.
Szczerze mówiąc, to mając 6D1 bardzo mnie kusi zakup tego wymysłu. Głównie jeśli chodzi o eye AF. Muszę tylko poszperać jak chodzą obiektywy przez przejściówkę,bo nie uśmiecha mi się kupować nowych. To, że Canony chodzą to się domyślam, ale co z Sigmą 150 macro czy Tamronem 70-300 VC?
chodzi o to, ze ogniskowa nalesnika jest zawsze (prawie) rowna odleglosci rejestrowej bagnetu? chociaz to mi do EF-S nie pasuje... :?
24mm jako nalesnik to tak wydaje sie srednio uzasadnione. mozna zrobic, bo na bezrybiu tanich szkiel RF to i takie cos by sie sprzedalo (w koncu napaleni na RP tez beda chcieli cos natywnego zapiac). ale jaka bylaby uzytecznosc?
do bialych teleobiektywow i focenia akcji zdecydowanie wolalbym lustro APSC niz taka wydmuszke ML FF.
na moje to R/RP w pierwszej kolejnosci wybija z rynku linie 6D (bo to sie wlasnie robi redundantne) a docelowo ich rola bedzie zastapienia 5D. co do 7D czy nawet 80D to az tak bym sie nie rozpedzal. to sie wbrew pozorom calkiem niezle sprzedaje ludziom, ktorzy chca solidnej w lapie lustrzanki na rozne warunki pogodowe. tutaj RP nie jest zadna alternatywa
Bodaj tylko do marca (gdzieś mi mignęła taka informacja), później adapter nie będzie już gratis. BTW - różnica w cenie RP z adapterem i bez to podobno 300 zł.
--- Kolejny post ---
Jeśli (zakładam, że tak) pojawi się profi canon R (RS powiedzmy) ze specyfikacją podobną do sony A9 - to możesz zostać w nielicznej grupie tych, co woleliby zostać przy lustrze :mrgreen: