Odp: Uszkodzony obiektyw kitowy? Canon EOS1200D
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, czy do fotografii produktowej polecasz jasny stałoogniskowy, żeby stosować małą głębię ostrości?
...ogólnie poleciłem. Do fotografii produktowej myślę, że na razie wystarczy kit... ale zakup za niewielkie pieniążki np. 50ki STM nie będzie złą drogą, biorąc pod uwagę, że kolega myśli się rozwijać? Po przymknięciu będzie zauważalna różnica w ostrości względem kita (w fotografii produktowej chyba nie do przecenienia). Wychodząc postrzelać w plener (co prawda nie wiem co kolega tam chce strzelać -portrety?) też będzie się cieszył poznając i bawiąc się małą GO tym samym wkraczając na nowe dla siebie obszary fotografii za niewielkie pieniążki. Mając kita wie już pewno co daje podstawowy zakres ogniskowych a jasny obiektyw uzmysłowi jakim środkiem wyrazu jest GO. Z tą wiedzą kolega Dormitorium sam za jakiś czas sam zrozumie co mu tam dalej potrzeba, czego brakuje...
Odp: Uszkodzony obiektyw kitowy? Canon EOS1200D
Ok, to (na szczęście) nie zrozumiałem :)
Z drugiej strony, znam całkiem sporo przypadków, gdy ludzie kupowali 50/1.8, bo każdy polecał, a potem 50 trafiała do szafy, bo np. gównie robili makro, bo chcieli robić zwierzaki (biegające, te bardziej udomowione), bo w przeciętnym pokoju - pomimo super efektów - 50 była za długa. Dlatego wolę nie polecać "50" na zasadzie "zobaczysz, na pewno do czegoś się przyda". Co do ostrości- może masz rację, tylko pozostaje pytanie, jakie to będzie miało przełożenie na np. zdjęcia finalne w wielkości np. 2000x2000 w jakimś sklepiku internetowym (a najczęściej o taki cel "produktowych na budżecie" chodzi).