six obsluguje 220. jego licznik nie konczy sie na 12. klatce:)
Wersja do druku
six obsluguje 220. jego licznik nie konczy sie na 12. klatce:)
główny problem sixa jest to, że jeżeli jest już wysłuzony, to nierówno przesówa klatki, pomimo że cyferki oczywiście przeskakują, to zdjęcia czasem zachodza na siebie, a nie ma z tyłu okienka żeby patrzeć na taśmę... Znam kilka takich przypadków. Najlepiej po prostu przed zakupem sprawdzić i się modlić, żeby szybko nie padł :)
Witam!
Aparatu nie kupuje poprostu go mam, mozna powiedziec ze znalezisko.
Popmart obiektywy sa 3 ale z problemami:
1. Biometar 2,8/80 standard w idelanym jak na swoj wiek stanie.
2/ Flektagon 4/50 szerokokatny stan idelany z malym wyjatkiem, ma trochu luzu na pierscieniu przeslony (tzn sam pierscien sie troszku kiwa na boki i luzno lata dziwgienka od podgladu glebi ostrosci), przeslony sie zmieniaja po tej stronie wszystko dziala, jest nawet specjalny pokrowiec.
3. Sonnar 2,8/180 - gigant, niestety w tym obiektywie nie dziala zmina przeslony. Pierscien dziala i nawet z charakterystycznym kliknieciem, niestety przeslona nie reaguje. Dziala za to dzwigienka podgladu ostrosci, tzn przyslony nie przymyka bo ta niedziala ale sprezynuje. Mysle ze serwis sobie poradzi bo warto szkla w idelanym stanie.
Niestety zaden obiektyw nie ma warst MC co jak wyczytalem duzo daje i bylo w nowszych seriach tych obiektywow.
Sam aparat wyglada na nie zajechany a z zwenatrz wyglada nawet powiedzialbym bardzo dobrze jak na swoje lata. Jest jednak maly problem z migawka na dlugich czasach powyzej 1/15sek jak zwolni sie mogawke to ta otwiera sie ale sie juz nie zamyka, trza naciagnac jeszcze raz i strzelic z szybszym czasem. Tzn czasami to dziala wiec podejrzewam ze mechanizm wymaga czyszczenia bo kurzu w nim calkiem sporo. Mam nadziej ze Panowie na Czapskich dadza temu rade. Jezeli aparat okaze siemozliwy do uruchomienia i przywrocenia funkcjonalnosci to pewnie pare rolek nim strzele. Pote sie zastanowie czy to co mnie bawi. Tak czy inaczej mam zamiar caly komplet odnowic i odrestaurowac zeby byl jak najblizej nowego :-). Taki jakis sentyment we mnie wzbudzil bo pewnei spora czesc zdjec odnalezionych nim byla zrobiona. Jeszcze nei wiem ktore to ale jest troche klisz formatu 6x6.
Czy ktos cos wie na temat ludzi robiacych odbitki z bardzo starych negatywoww Krakowie. To dla mnie wazny temat.
Pozdrawiam
Paweł
Do studia obiektywy super nawet z EOS.
Wlasnie sie zastanawiam na mozliwosciami podpieciaich do 30D , sa jakies przejsciowki?
Pozdrawiam
Paweł
paweł grabowski: w krakowie masz Muzeum Historii Fotografii --> tam to możesz zanieść. Ucieszą się na pewno. :) Albo poszukaj kontaktu z naczelną Biuletynu Fotograficznego - ona też powinna CI pomóc.
są na m42 a to już nie problem wkręcić w eos. Na giełdach i w komisach trzeba poszukać.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
z psix są adaptery
1. Psix/EOS
2. Psix/m42
oba pasują poprawnie musisz uważac tylko z biometarem 80mm bo adapter psix/m42 auto nie będzie ostrzył na nieskońconość mechanizm tylnej soczewki będzie opierał się o wewn. konstrukcje adaptera
trzeba wymątować wnetrze adaptera i będzie git.
Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Takie fotki też do muzeum a może zrobisz je EF -s sresem z AF?? Ha HA Ha
obie biometar 80 MC + 300D
Mogę ci to zeskanować, a odbitki zrobisz sobie gdzie chcesz. Jeśli są to stare negatywy barwne, polecam taką opcję - oprogramowanie skanera dokonuje rewitalizacji kolorów ze starych materiałów.Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski