No nie, facet zapytał o 35-tkę, czyli ma ustalone już swoje preferencje, a tu nagle propozycja 50-tki :?
--- Kolejny post ---
Wydaje mi się że jasne stałki są dla profesjonalistów. Na początek zoom będzie łatwiejszy w obsłudze.
Wersja do druku
To jest forum, wymienia się spostrzeżeniami. Ja mając zooma wolałbym jakąś węższą stalkę, bo tu światło się bardziej przyda. W razie czego porter zrobi z mniejszymi zniekształceniami.
Jakoś mnie nie przekonasz że tak jest (jeśli o wer. II chodzi).
Na marginesie to czasami nawet przymykam do f9 czy f11, zgadnij kiedy to robię.
--- Kolejny post ---
Chyba zapominamy czym jest fotografia.
To nie ma znaczenia, ogniskową i światło dobiera się do potrzeby, a nie dlatego że jest (np. f/1.4)
Ogniskowa to perspektywa względem kadru jaki chcemy, jak stać Ciebie na kilka stałek zamiast 1 zooma, to wybór jest oczywisty.
Skonfrontuj to z narzekaniem na wagę plecaka i będziemy wtedy mieli jakieś wartości referencyjne, co komu bardziej potrzebne i bez czego nie będzie w stanie pracować. ;)
Tylko wystarczyło zajrzeć do wyników testów
https://www.dxomark.com/Lenses/Canon...urements__1009
by zobaczyć że Nozanu wie co mówi
jp
Tylko jeżeli mowa o I wersji 24-70/2,8 bo druga jest lepsza, co nawet DxO zauważyło:
https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...86_483_165_483
--- Kolejny post ---
Tylko, że ten zoom to wielkie i ciężkie "wiadro" i kosztuje majątek :)
I w tych testach, które promujesz tu niczym biedronka kiełbasę śląską za 9,99 faktycznie 35/2 IS jest taki dobry na 24mm i 50mm? Wystarczy czytać ze zrozumieniem, a nie w kółko klepać to samo.
--- Kolejny post ---
Co zaś tyczy się samego 24-70/2.8, to jezeli ktos musi go przymykać do f/4 żeby zrobić dobre zdjęcie oznacza, że:
a) jest fotografem ślubnym
b) nie dorósł do fotografii w ogóle i powinien kupic sobie sony
Nozanu :
[I]Ten zoom to kiszka, trzeba go przymykać do co najmniej f4 żeby jakąś ostrość uzyskać a wtedy sensowniejszy jest 24-70 f4 IS makro [/[I]]
tomfoot :
Pierwszy raz czytam, ze 24-70/2.8 trzeba przymykać do f/4. Może lepiej do 5.6? Dobrze, ze o tym nie wiedziałem.
jan pawlak :
Tylko wystarczyło zajrzeć do wyników testów
https://www.dxomark.com/Lenses/Canon...urements__1009
by zobaczyć że Nozanu wie co mówi
Zgadzam się z Tobą, trzeba czytać ze zrozumieniem ale także w spokoju umysłu
jp
--- Kolejny post ---
(Kiedyś) sprzedałem wersję I i kupiłem wersję II.
Był moim podstawowym obiektywem, ponad 85 % zdjęć to właśnie nim
Jest rzeczywiści bardzo dobry
jp
Czytanie ze zrozumieniem polega na umiejętności znalezienia kontekstu wypowiedzi, a nie na wybiórczym cytowaniu dogodnie przez siebie wyrwanego z kontekstu zdania. Poza tym napisz cos nowego, bo t ze wszystko opierasz o testy francuskiej firmy dxo juz wszyscy wiedzą.
Canon 35/2 IS,to bardzo dobre i uniwersalne szkło. Czasy rzędu 1/8, 1/10s, to dla tego szkła nie problem.Zabierając np. na wycieczkę ogarniesz tym szkłem wszystko. Od pełnej sylwetki po zdjęcia w ciemnych zakamarkach, gdzie np. nie można używać błyskowego światła. Dodatkowo sprawdzi się również w filmowaniu dzięki wydajnej stabilizacji. Używałem z Canonem 5D i 5D Mk II i III i jest to fajny zestaw...