Odp: Jaki ustawić 5dm2 do piłki nożnej?
Centralny punkt AF (reszta może mieć problemy), all servo, Av, iso 1600 i powinno być lepiej. Zdjęcia masz rozmazane ponieważ za długie są czasy naświetlania i nie możesz zamrozić obiektu. Jedynym ratunkiem u Ciebie jest zwiększenie iso do 1600 (5D daje ładny obrazek wiec spokojnie możesz używać i nie bać się iso nawet do 2500) lub wymiena obiektywu na jaśniejszy. Do sportu zalecane jest światło 2.8-4, ale przy dobrych warunkach zrobisz i swoją Sigmą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
1/125 możesz uzyć dla ogniskowej 125mm. Powinnaś użyć czasu rzędu 1/600-1/800.
A stabilizacja?
W przypadku zdjęć piłki nożnej ważny jest raczej ruch niż ogniskowa, jak czas zamrozi ruch to stabilizacja pomoże w redukcji drgań. Jeśli dobrze pamiętam to czasy jakie należy stosować:
1/250 - jeśli obiekt przemieszcza się do/on aparatu
1/1000 - jeśli obiekt przemieszcza się w poprzek kadru
1/500 - jeśli obiekt porusza się na skos
Więc tryb Tv czas - jeśli nie chcesz co chwila przestawiać to ustawiasz 1/1000, jeśli za ciemno możesz ustawić 1/500 i liczyć się z tym, że zdjęcia obiektów biegających w poprzek kadru będą nieostre.
AF tak jak koledzy napisali.
Poza tym kadruj zawsze nieco szerzej, aby łatwiej było złapać w kadrze wszystko co istotne, uniknąć np. poobcinanych kończyn - precyzyjniej skadrujesz w czasie obróbki. Rób seriami, to zwiększa szanse, że jedno ze zdjęć będzie ostre.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A stabilizacja?
W przypadku zdjęć piłki nożnej ważny jest raczej ruch niż ogniskowa, jak czas zamrozi ruch to stabilizacja pomoże w redukcji drgań. Jeśli dobrze pamiętam to czasy jakie należy stosować:
1/250 - jeśli obiekt przemieszcza się do/on aparatu
1/1000 - jeśli obiekt przemieszcza się w poprzek kadru
1/500 - jeśli obiekt porusza się na skos
Więc tryb Tv czas - jeśli nie chcesz co chwila przestawiać to ustawiasz 1/1000, jeśli za ciemno możesz ustawić 1/500 i liczyć się z tym, że zdjęcia obiektów biegających w poprzek kadru będą nieostre.
AF tak jak koledzy napisali.
Poza tym kadruj zawsze nieco szerzej, aby łatwiej było złapać w kadrze wszystko co istotne, uniknąć np. poobcinanych kończyn - precyzyjniej skadrujesz w czasie obróbki. Rób seriami, to zwiększa szanse, że jedno ze zdjęć będzie ostre.
Wiem, że można i krócej i dłużej,podałeś zakres 1/250-1/1000 więc w sumie zakres podobny do tego co podałem. Na monopodzie pewnie i 1/50 zrobisz na 600mm ale dla koleżance na początek radziłbym zacząć od krótszych czasów
Ja do fotografowania ptaków na początku stosowałem jak zalecają Al servo./ Sigma 150-600 C/ Z trafieniem na 600 mm nie było problemu, jednakże duża część zdjęć była po prostu nie do zaakceptowania./poruszone/Czy to z użyciem stabilizacji czy bez. Za radą kolegi Irka z forum, przestawiłem się na tryb one shot - od pierwszych zdjęć wyraźna poprawa w jakości- ptaki już nie wychodziły lekko rozmyte .Jedynym problemem w/w obiektywu jest jego światłosiła, co powoduje podkręcenie iso z konieczności.I oczywiście o stabilizacji na 600 mm można zapomnieć robiąc z ręki :)
Stabilizacja w żaden sposób nie zamrozi ruchu więc tu liczy się tylko czas otwarcia migawki. Stabilizacja wyeliminuje rozmazy wynikające z drżenia ręki, ale nic poza tym.